Ca în fiecare an, în orașul Topoloveni s-a organizat și de această dată “Focul lui Sumedru”, eveniment tradiţie pentru localnicii care se adună la Târgul Săptămânal.
Elevii Liceului Tehnologic din Topoloveni au participat cu mult entuziasm și creativitate, oferind imagini parcă desprinse din povești.
Publicul s-a putut bucura de spectacole pe bandă rulantă cu ansambluri folclorice de renume și artiști apreciați. Totodată, au fost organizate concursuri care au adus zâmbetul pe buzele participanților.
Despre Focul lui Sumedru în Argeș
Focul lui Sumedru este o sărbătoare a întregii comunități, în satele tradiționale românești. Se face în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie – cel care desfrunzeşte codrul şi usucă plantele. Credințele populare spun că în ziua Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
Tradiția focului de Sumedru coincide și cu un obicei pastoral – ziua când se desfac stânile, pentru că oile sunt coborâte de la munte pentru iernat, Sfântul Dumitru fiind și protectorul păstorilor. Focul ritualic alungă spiritele rele și restabilește ordinea noului anotimp. Este o sărbătoare care s-a păstrat până astăzi în zona Subcarpaților Meridionali.
Etnologii spun că dincolo de ritualul de purificare prin foc, specific trecerii de la un anotimp la altul, obiceiul are la bază nevoia firească de igienizare a livezilor și a localităților rurale cu specific submontan, pentru că se ard crengile și alte vegetale după strângerea recoltei și pentru a se pregăti terenurile de iernat.
Tradiția marchează, astfel, începutul anului pastoral, fiind fixată în calendarul ortodox înainte de noaptea care precedă sărbătoarea Sfântului Dumitru. Această tradiție se păstrează în nordul județului Argeș și sudul Brașovului, în partea de nord a județului Dâmbovița și în unele localități din Prahova.