Să pregăteşti prăjituri poate părea dificil, în special la început când o mulţime de lucruri pot da greş, de la textura şi până la gust sau aspect. Din fericire, există câteva trucuri care te ajută să prajituresti cu succes, indiferent de reţeta sau ingrediente. Contează foarte mult cum alegi reţetele, cum pregăteşti ingredientele, dar şi cântărirea lor.
Citeşte mai jos 7 sfaturi esenţiale pentru prăjituri de nota 10:
Cântăreşte ingredientele
Cantarul de bucătărie îţi va deveni cel mai bun prieten atunci când prajituresti. Cu ajutorul lui, poţi să măsori precis ingredientele, astfel încât să respecţi reţetele întocmai. De cele mai multe ori, reţetele ce includ unităţi de măsură precum o cană, o lingură sau o linguriţă nu sunt deloc precise.
Urmăreşte întocmai reţetele
Când urmăreşti reţetele întocmai ai toate şansele să obţii prăjituri perfecte. Fiecare pas din reţete e gândit astfel încât să ajungi la un rezultat final reuşit. De aceea, încearcă să nu sari peste paşi şi să nu faci modificări dacă nu sunt necesare. De obicei, modificările sunt esenţiale când ai anumite alergii, restricţii sau preferinţe alimentare. Spre exemplu, nu mănânci unt, nu îţi plac stafidele sau nu tolerezi bine coloranţii alimentari.
Îndreaptă-te în general către reţete ce se mulează pe preferinţele alimentare şi dieta ta şi a celor dragi, astfel îţi va fi mai uşor să urmezi întocmai fiecare pas.
Foloseşte ingrediente la temperatura camerei
Pentru a amesteca cât mai uşor ingredientele şi pentru a obţine o textură uniformă, e de preferat să foloseşti ingrediente la temperatura camerei. Lactatele, ouăle, chiar şi alte ingrediente ce se păstrează la rece trebuie scoase din frigider cu 30-40 de minute înainte de a te apuca de gătit. Mixarea ingredientelor la temperatura camerei va face diferenţa când vine vorba de rezultatul final, fie că le amesteci la blender, cu mixerul vertical sau cu spatula. Desigur, în cazul în care reţeta specfica să foloseşti anumite alimente reci, urmează reţeta.
Preîncălzeşte cuptorul
Îţi doreşti ca fiecare prăjitură pe care o prepari, fie că este chec, fie că este blat de tort sau pandişpan, să se coacă perfect. De aceea, e bine să te asiguri că ai setat cuptorul la temperatura potrivită şi că acesta este încălzit când pui tava înăuntru. Poţi să foloseşti un termometru dacă cuptorul tău nu are funcţii de setare a gradelor. Un termometru pentru cuptor are un preţ prietenos, ce porneşte de la 30-50 de lei.
Pregăteşte tava
Nu ai vrea ca prăjitura să se lipească de tava şi toată munca ta să fie în zadar, aşa că asigură-te că pregăteşti tava înainte de a turna aluatul. Poţi să foloseşti hârtie de copt sau unt şi un strop de făină, astfel încât prăjitura să nu se lipească de tava în timpul coacerii. De asemenea, ţine cont şi de dimensiunile tăvii. De obicei, e bine să foloseşti o tavă de dimensiunile menţionate în reţeta ca să obţii cele mai bune rezultate.
Alege aparate care îţi uşurează munca
O mulţime de aparate de bucătărie pot să transforme pregătirea prăjiturilor într-o joacă, de la mixer vertical şi până la robot de bucătărie sau blender. Spre exemplu, mixerul vertical are un preţ prietenos şi chiar îţi va fi de folos la amestecarea aluaturilor. În afară de mixer vertical, mai poţi opta şi pentru multicooker, robot de bucătărie sau air-fryer.
Răceşte prăjiturile corect
După ce ai scos prăjitura din cuptor, las-o să se răcească în tavă preţ de câteva minute. În funcţie de reţeta, poţi să transferi mai apoi prăjitura pe un grătar ca să se răcească complet. Nu e o idee bună să feliezi prăjiturile sau să le serveşti înainte de răcirea completă, cu foarte puţine excepţii.
Foloseşte sfaturile de mai sus ca să prajituresti cu spor, indiferent de reţetele pe care le alegi să le faci. Înarmează-te cu răbdare şi nu te descuraja dacă lucrurile nu ies perfect din prima. Cu un strop de exerciţiu această activitate va deveni din ce în ce mai simplă.