Dr. Anci Ionescu de la SJU Pitești explică marea aglomerație de la Urgențe
La conferința de presă organizată de CJ Argeș săptămâna aceasta a fost prezentat noul manager al SJU Pitești, dar și un bilanț al realizărilor din cadrul celei mai mari unități medicale din județ. Dr. Anci Ionescu, consilierul președintelui pe probleme de sănătate, a vorbit despre cele mai interesante lucruri care s-au derulat în ultima perioadă Spitalul Județean.
SJU Pitești, o unitate medicală care deservește pacienți din Argeș, dar și din județele limitrofe, are în prezent 891 de paturi. Sunt 26 de specialități medicale pentru pacienții care se prezintă aici. Există și un număr de 61 de paturi pentru spitalizare de zi.
După cum era de așteptat, dr. Anci Ionescu a confirmat că principalele nemulțumiri ale pacienților care vin la SJU Pitești sunt legate de aglomerația care există la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), dar și la cabinetele de specialitate.
Dr. Anci Ionescu: “Spitalul Județean este singura unitate din județ care asigură asistență medicală 24/24, 7 zile pe săptămână, cu continuitate în liniile de gardă pe ATI, radiologie, laborator de investigații radiologice și analize medicale. Concret, la nivelul anului 2023, în UPU au fost peste 67.000 de prezentări și s-au realizat peste 1,1 milioane de analize medicale. Cele mai multe analize de histopatologie și citologie din Argeș se fac la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Este vorba de 73.999 de analize de acest tip.
Extinderea UPU va aduce o supapă de respirație pentru partea de imagistică, unde s-au efectuat, anul trecut, 56.484 de radiografii, 11.361 de CT-uri, 5.145 de ecografii, 1.431 de RMN-uri și 1.456 de angiografii. Aceste cifre reflectă exact activitatea medicală a personalului din toate specialitățile, pentru că toate aceste investigații au în spate pacienți.
Mai mult decât atât, în momentul în care a venit dna Molfea, la nivelul SJU exista un număr limitat de acțiuni prioritare finanțate din bugetul de stat, pentru cazuri deosebite. Din 2019 a crescut numărul acestora la 6, este extrem de important, una dintre acestea permite tratarea pacienților cu accidente vasculare cerebrale (AVC) în primele ore de la debutul bolii, prin așa numitul tratament cu fibrinoliză. Astfel, o mare parte din pacienți au primit tratamente care au scutit recuperările neuromotorii după aceste afecțiuni.”
“Am reușit să introducem pe lista spitalelor cu acțiuni prioritare pentru infarct miocardic acut. Astfel, echipa care lucrează în laboratorul de angiografie, împreună cu medicii cardiologi care au și competență pe intervențiile acestea, au asigurat nu numai cazurile cronice prin aceste proceduri, ci și infarcturile miocardice acute. Aceste acțiuni prioritare sunt extrem de importante la nivelul unor unități sanitare precum Spitalul Județean. Toată lumea știe că pentru a crește calitatea e nevoie de o resursă umană suficientă. Mă refer la medici, mai ales în specialități deficitare precum ATI, urgență, radiologie și imagistică, neurologie, chiar și diabet – o patologie în creștere”, a precizat dr. Anci Ionescu.
S-a vorbit și despre ce e nevoie pentru a îmbunătăți lucrurile: standarde ridicate de competență a personalului medical, de empatie a personalului față de pacienți, de proceduri și reguli care să se respecte.
“Consider că toată lumea trebuie să ia decizii având pacientul în prim-plan. Ne dorim cu toții ca tot ce nu s-a putut îndeplini până acum, să se îndeplinească în perioada imediat următoare.”,a conchis dr. Anci Ionescu.