“Să nu ne îmbătăm cu apă rece”. DEx12 Craiova – Pitești, veste dezamăgitoare.
La final de 2024, șoferii vor putea circula doar pe sectorul Colonești – Albota al drumului expres DEx12 Craiova – Pitești, nu și pe restul tronsonului până la Oarja/Catanele, în ciuda promisiunilor constructorului UMB și a oficialilor CNAIR și ai Ministerului Transporturilor, estimează asociația Pro Infrastructură. Pe de altă parte, aceștia notează că șantierul turcilor de la Ozaltin arată foarte bine pe Drumul Expres DEx12 între Balș și Craiova.
Asociația, care a urmărit șantierul în teren, spune că volumul de muncă rămas este semnificativ și mobilizarea antreprenorului pe Albota-A1 este insuficientă, cu mai multe pasaje pe/peste DEx12 într-un stadiu incipient. În nodul cu Autostrada A1 pasajul nu a ieșit din pământ, fiind aproape imposibil tehnic de terminat în 5-6 luni.
„Cea mai mare parte din forța UMB este dislocată masiv pe Autostrada A7 Buzău-Focșani. Efectivele constructorului de pe DEx12 sunt concentrate dincolo de Albota, spre Craiova”, mai spune asociația.
De asemenea, termenul contractual actual, noiembrie 2024, a fost extins până în „trimestrul II 2025”, conform declarațiilor oficialului CNAIR prezent în 20-21 mai 2024 la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Transport.
„Din fericire, antreprenorul este suficient de bine mobilizat pe cei 19 kilometri dintre Albota și Colonești și, chiar dacă mai este mult de muncă la structuri, dar și la terasamente, atât la drumul expres propriu-zis cât și la cele două de legătură din zona Albota, este fezabil ca în decembrie să se inaugureze acest segment. Ceilalți 13 kilometri până în A1 sperăm să fie deschiși până cel târziu în iunie 2025”, spun reprezentanții Pro Infrastructură.
Pe de altă parte, aceștia notează că șantierul turcilor de la Ozaltin arată foarte bine pe Drumul Expres DEx12 între Balș și Craiova.
„Atât antreprenorul general Ozaltin, cât și subcontractorii lui, merită deja felicitați pentru că doar ceva catastrofal i-ar putea împiedica să-și respecte termenul contractual inițial, martie 2025 – curat, fără extensii de timp sau giumbușlucuri birocratice. Mai mult, cu o accelerare puternică până în toamnă, mai ales pe partea de structuri, cu un management inteligent, dar și cu puțin noroc, au o șansă să producă marea surpriză și să inaugureze lotul în decembrie 2024. Nimic nu anunța această reușită a turcilor, ba dimpotrivă: este primul lor proiect major în România, iar “performanța” de pe DN6 din apropiere este de tristă amintire. Drept dovadă, noi nici nu i-am inclus în previziunile noastre rutiere din ianuarie pentru o posibilă deschidere în 2024, opinând că nu au nicio șansă”, spun reprezentanții asociației.
Sursa: economedia.ro