Sora inginerului mort la Autogara Pitești, dezvăluirile tragediei.
Pe 16 aprilie 2021, decesul unui bărbat în vârstă de 63 de ani, la câteva minute după ce a fost trântit la pământ și imobilizat de polițiști și jandarmi, într-o autogară din Pitești, a stârnit un val de indignare în toată țara. La peste trei ani de la moartea lui Alexandru Barbu, procesul în care sunt inculpați doi dintre agenții de poliție implicați în incident se judecă la Tribunalul Argeș.
În dosarul cu nr. 4699/109/2023, soția, mama, sora și nepoata victimei s-au constituit părți civile. Potrivit copiei unui document inclus în dosar, copie consultată de Libertatea, rudele solicită un milion de euro, daune morale, și 30.000 de lei, daune materiale.
Au fost audiați trei martori la incidentul din Autogara Sud Pitești, incident în urma căruia a decedat Alexandru Barbu, un inginer pensionar în vârstă de 63 de ani. Unul dintre martori, Vladimir Rîpeanu, a fost adus cu mandat. El este tânărul care pe atunci era angajat la o agenție de transport și a filmat cu telefonul mobil desfășurarea evenimentului. În instanță, Rîpeanu a declarat că s-a temut de mușamalizarea cazului de către Poliție.
Tânărul a explicat de ce s-a temut să predea filmarea polițiștilor. „Am decis să o dau la presă, la Antena 3. I-am contactat pe pagina lor de Facebook. În aceeași zi, am fost și la declarații, m-au chemat la procuratură. Imediat după incident, am auzit despre comunicatul de presă al Poliției, în care se încerca o mușamalizare, în opinia mea. Spuneau că decesul victimei ar fi survenit din cauze medicale, respectiv, acestuia i se făcuse rău de la fum. Am suspectat că se încearcă să se ascundă de către Poliție amploarea incidentului și vinovații”. Detalii AICI.
Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, parte responsabilă civilmente în dosar, a depus o întâmpinare în care susține că nu e obligația lui să achite, ca daune materiale, cheltuielile de înmormântare. Motivul: statul român acordă un ajutor de deces, „ca formă de asistență financiară”. Inspectoratul se angajează să achite doar ce nu acoperă acest ajutor: „În acest sens, părțile trebuie să facă dovada, prin documente, că suma reprezentând cuantumul ajutorului de deces nu a fost îndestulătoare, pentru a acoperi cheltuielile ocazionate cu înmormântarea victimei”. De asemenea, IPJ Argeș cere dovezi legate de costul „parastaselor efectuate”.
Sora victimei, Ștefania Gheorghe, susține că înmormântarea a fost făcută pe cheltuiala familiei: „Nu suntem milogii nimănui! N-am stat să așteptăm după ajutorul de deces sau alte ajutoare. Pe fratele meu l-am îngropat pe banii noștri, ajutorul de deces l-am luat la trei luni după înmormântare. Ne-au dat jumătate din sumă, pentru că dosarul lui pentru pensie era în lucru”.
Ștefania Gheorghe a adăugat că va depune mărturie în instanță și că facturile cu toate cheltuielile familiei legate de înmormântare și parastase au fost depuse la dosar. „Cumnata mea (n.red. – soția victimei) spune că nu are nevoie de nimic de la Poliție. Nu mai crede că se va face dreptate. Zice că nu vrea să-i știe lumea suferințele. E imobilizată la pat, la fel ca și mama mea, care are 87 de ani. Ar fi circ să vină ele în instanță, să probeze cum le-a afectat moartea lui Alexandru”, spune sora inginerului decedat.
Din relatări ale prietenilor, ale soției victimei și ale martorilor oculari, Ștefania a reconstituit ultimele ore din viața fratelui ei. „Cu o seară înainte se întâlnise cu foștii lui colegi de la rafinăria Arpechim. Ei lucrează acum în Danemarca și se pregăteau să se întoarcă acolo. A băut împreună cu ei, apoi dimineață s-au întâlnit iar, să-și ia rămas-bun. A băut o bere atunci. De acolo, a mers la farmacie, să ia medicamentele pe rețetă pentru cumnata mea. Apoi a ajuns la Autogara Sud, să cumpere de la terasele de acolo sarmale și mici, să-i aducă mâncare caldă soției. Pentru el, a comandat o apă și o cafea. Era cu sticla de apă în mână când l-au trântit polițiștii”, afirmă femeia.
În cazul morții lui Alexandru Barbu, doi polițiști au fost inculpați pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte. „Nu s-a pronunțat nici un moment cuvântul complici, de la începutul procesului”, spune sora victimei. „N-au fost doar doi, au fost mai mulți, urcați cu mâinile și picioarele pe fratele meu”. Următorul termen în dosar a fost fixat pentru data de 17 iunie.
Citeşte întreaga ştire AICI.
Foto: libertatea.ro