Argeș. Banul e ochiul dracului! Peste 500 de firme țepuite.
Suspectat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, un executor judecătoresc din Argeș este urmărit penal după ce, timp de opt ani, a executat silit peste 500 firme și cu toate a încasat sumele restante, împricinatul nu le-a mai plătit creditorilor. Acesta şi-a însuşit ilegal banii, motiv pentru care procurorii au instituit sechestru pe averea suspectului.
Iată ce se precizează îm comunicatul nr. 2434/VIII/3/28.05.2024 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti:
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti – Secţia de urmărire penală au dispus efectuatea în continuare a urmăririi penale prin Ordonanţa din data de 27.05.2024 faţă de o persoană executor judecătoresc, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul de un folos necuvenit, în formă continuată.
În calitatea sa de executor judecătoresc, în perioada 12.05.2014 – 15.09.2022, în exercitarea atribuţiilor de serviciu constând în desfăşurarea procedurii de executare solită într-un număr de 518 dosare de executare. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a încălcat dispoziţiile legii procesuale civile şi ale legii privind executorii judecătoreşti aplicabile în materie.
Deşi a încasat, cu titlu de debite recuperate, suma totală de 815.582,26 de lei, consemnată la dispoziţia biroului executorului judecătoresc şi care era cuvenită creditorilor cu titlu de debite recuperate, suspectul nu a eliberat această sumă către creditori, dispunând în interes personal de ea şi creând o pagubă creditorilor în cuantum de 815.582,26 de lei, neîndeplinind astfel un act ce intra în sfera atribuţiunilor sale de serviciu şi, totodată, obţinând pentru sine un folos necuvenit în acelaşi cuantum.
De asemenea, prin ordonanța din data de 28.05.2024, pronunţată în acelaşi dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asuprta tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparţinând suspectului (…) în scopul evitării ascunderii, distrugerii, înstrăinării sau sustragerii de la urmărire a bunurilor ce pot duce la repararea pagubei de 815.582,26 de lei până la concurenţa acesteia. Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale (…)”.
Sigur că până la soluţionarea definitivă a dosarului suspectul beneficiază de principiul prezumţiei de nevinovăţie, dar încă o dată se arată cât adevăr conţine vechea zicală că „banu-i ochiul dracului”…