Deranj mare în Argeș. Asta îi scoate din sărite pe oameni!
De la o vreme încoace, mă “râcâie” pe scoarța cerebrală o problemă aparent minoră, dar cu un impact major: sistemul RO-ALERT. Nu știu câți își pun întrebarea dacă acest sistem își face bine treaba sau nu. Cert este că, în ultimele două-trei săptămâni, am asistat și la zile consecutive în care s-a dat “alarma” în Argeș sau la Pitești. Dacă îmi aduc bine aminte, au fost alerte cu persoane plecate de acasă, atenție, voluntar. Și a mai fost cazul cu ursul care, chipurile, a venit să viziteze parcul Lunca Argeșului din municipiu.
Ok, înțeleg că autoritățile vor să se “acopere” ca, în caz de ceva grav, să nu fie trase la răspundere că nu au anunțat.
Dar, fiindcă există mereu un dar, chiar era nevoie de deranj în toate situațiile? Am prins un RO-ALERT la coadă la cumpărături când au început să urle zeci de telefoane. Vă dați seama ce era acolo – și pentru ce? M-a mai “speriat” o dată în timp ce mă aflam la volan. Ce să fac atunci, să mă dau jos din mașină ca să o caut pe Ana care a plecat după… mere? În fine, nu vreau să intru și în alte detalii despre momente când am mai fost deranjat.
Desigur, există pe telefon o opțiune ca să dezactivezi acest serviciu, însă te gândești că uneori poate chiar e important. Ajungi ca în povestea aia cu ciobănașul care mințea că vine lupul.
Consider că RO-ALERT este important, însă are nevoie de îmbunătățiri care să îl transforme dintr-un serviciu mai degrabă alarmist, într-unul cu adevărat eficient.
Spre exemplu, o îmbunătățire ar fi ca alerta sonoră să fie activată doar în cazuri extrem-extrem de grave: cutremur puternic, pericol de inundații masive, atac aerian, teroriști, bombă, radiații etc.
Pe bune, nu ajută deloc să urle telefonul că a plecat nu știu ce puștoaică de acasă. Așa, și? Eu ce să fac în acel moment, în afară de “dismiss” la notificare? Altfel stau lucrurile dacă primesc o notificare silențioasă. Văd când cobor din mașină sau îmi termin treburile, rețin că da, a dispărut cineva, iar dacă observ persoana respectivă, sau am indicii, anunț autoritățile așa cum e normal să se procedeze în astfel de situații. Repet, faptul că urlă RO-ALERT pentru te miri ce e inutil și deranjant pentru multă lume.
O altă îmbunătățire care s-ar putea aduce: să fie asociate “stegulețe” alertelor, corespunzătoare nivelului de pericol sau importanță. Galben, portocaliu, roșu, negru.
Încă o dată, sonorul sau mai bine zis “urletul” să se dea pentru incidente sau pericole majore, chiar extreme. Restul ar fi bine să fie pe „silent”. Sau silentium.
Foto descriptiv
Un Comentariu
Anonim
Salutare,
Văd că nu prea aveți subiecte de tratat…
Vă dau eu unul:
Care sunt atribuțiile unui viitor europarlamentar?
Vă rog, tratați chestiunea conform legii.
Moș Daniel