Sociologic vorbind, 2024 e anul care încheie Generația Alpha și face loc Generației Beta.
De asemenea, este și anul în care vor coexista la nivel mondial nu mai puțin de 7 generații – asta înseamnă multe idei care se bat în cap sau pot intra în conflict. În România, pe lângă falia căscată de tehnologie, cei 42 de ani de comunism au făcut ca diferențele de mentalitate dintre generații să fie încă și mai ascuțite.
Când vine vorba despre creșterea copiilor, de la aspectele practice la cele emoționale, toate aceste curente de opinie contrare, dintre generații sau din interiorul aceleiași generații, își spun cuvântul. Ca editor, am trecut prin sita deciziei de publicare diverse abordări ale specialiștilor în creșterea copiilor (pediatri sau psihologi), așa cum se reflectă ele în cele mai recente cărți pentru părinți. Care sunt noile teorii – și sunt ele chiar noi? Cum alegi pe cine să crezi? Și chiar putem învăța să ne creștem copiii din cărți? Vă invit să parcurgem împreună ce am constatat, dar mai întâi – o poveste.
Un trend necesar îl constituie cărțile scrise de medici pediatri. La ZYX Books, cartea Ups, pubertatea! scrisă de Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll-Bennett conduce în topul vânzărilor, iar în 2024 vom extinde discuția cu un alt titlu percutant: Ce încearcă să-ți spună adolescentul tău, de Stella O’Malley. Ca titluri de puericultură clasice, Ghidului de alăptare al doctorului Jack Newman i se va alătura Cartea bebelușului, de dr. William și Martha Sears.
Tot în 2024 vom publica și primele titluri ale unor medici pediatri români, validați de comunitatea științifică, dar și de popularitatea printre părinți. Probabil cea mai atipică apariție editorială va fi Cuibul evoluat, de Darcia Narvaez și G. A. Bradshaw – o fascinantă călătorie ilustrată în lumea animalelor și a felului extrem de diferit în care fiecare specie își crește puii (de exemplu, lupii pun accentul pe un ,,compas moral”, în vreme ce pentru castori spriritul ludic este vital).
Sursa: hotnews.ro