Plățile digitale vs plățile în numerar în România – cum obișnuiesc să plătească românii în 2024?
În condițiile limitării plăților în numerar efectuate zilnic de către români (10000 Ron) este de așteptat ca ponderea plăților digitale să crească în următorii ani. Însă, datele statistice indică faptul că în România, doar 6 români din 10 dețin un card de debit sau credit ori un portofel electronic. La nivel european, românii se poziționează pe locul 15 în clasamentul statelor în care se efectuează plăți în format digital și pe locul 14 la nivel de plăti clasice, cu bani cash.
Situația se reflectă și la tranzacțiile la operatorii iGaming, precum IceCasino, unde încă sunt mulți jucători care preferă să plătească folosind serviciile cash disponibile (casierie, vouchere, cartele preplătite, plata prin curier, etc). Este posibil ca, pe fondul digitalizarii sectorului de plăți la nivel național, plata cash să devină din ce în ce mai greu de realizat sau românii vor continuă să plătească în numerar într-un număr la fel de mare ca până acum?
Cum obișnuiesc jucătorii din străinătate să efectueze plăți la operatorii iGaming?
La nivel global, plata cu portofelele electronice câștigă teren, astfel că 54% dintre jucători realizează plăți folosind portofelele digitale (Jeton, Perfect Money, Skrill, Paypal, Neteller, etc). Plățile cu cardurile bancare reprezintă 26% din piață, jucătorii preferând să plătească într-un procent de 10% cu cardurile de debit și 16% cu cardurile de credit.
În privința metodelor de plată online, acestea se diferențiază din punct de vedere al regiunii. În SUA, sunt preferate opțiunile de plată American Express, Cash App Pay, Visa, Apple Pay, Discover și PayPal. Zona Americii Latine se remarcă prin utilizarea metodelor de plată digitale Oxxo, Boleto, Pix și Elo. În zona Asiei și Pacificului sunt folosite soluțiile de plată digitale precum GrabPay, Afterpay, AliPay și UnionPay.
În Europa se plătește cu Visa, Apple Pay, Mastercard, Google Play, Skrill, Trustly, Neteller, Paysafecard, PayPal și JCB. Aproximativ 1000 de platforme cu jocuri de noroc dintre cele 5000 existente în 2024 acceptă doar plata cu criptomonede. Iar alte site-uri din sfera jocurilor iGaming acceptă plata în regim mixt, cu metode asociate monedelor fiat și modalități de plată cu criptomonede.
Care sunt soluțiile de plată agreate de jucătorii de pe site-urile cu jocuri de noroc din România?
Piața românească a jocurilor de noroc este într-o continuă expansiune, operatorii locali adaptându-se tendințelor actuale. Astfel, pe lângă opțiunile deja cunoscute, Visa, Mastercard, Skrill, Neteller și Paysafecard, operatorii implementând noi soluții de plată. Printre acestea se evidentaza Apple Pay, Revolut, Trustly, Klarna și altele. În continuare, jucătorii români continuă să folosească plata cash.
În acest sens, majoritatea operatorilor de jocuri de noroc mizează pe plata în casierie, dar și cu vouchere, tichete și cartele preplătite care pot fi achiziționate sau operate la terminalele de plăți (Qiwi, Un-Doi, Selfpay, PayPoint și altele). În 2024, cele mai accesate soluții de plată de către jucătorii locali sunt:
● Visa și Mastercard – cele mai populare carduri de debit și credit de pe piața românească, care oferă depuneri rapide și posibilitatea de a încasa banii într-un termen de maxim 3 zile.
● Skrill și Neteller – portofele electronice accesate într-un procent mare de către jucătorii din România, evidențiindu-se prin depunerile și retragerile instant.
● Paysafecard – cartelele preplătite de la această companie sunt apreciate pentru securitatea tranzacției cu un cod din 16 cifre, depunerea instant, lipsa de comisioane și controlul asupra bugetului.
● Plata în numerar – jucătorii din România preferă plata cash pentru că depunerile și retragerile sunt rapide și că nu mai trebuie să aștepte procesarea plății ca în cazul platformelor digitale.
● Plata la terminalele de plăți – în baza unui voucher emis digital, jucătorul efectuează depunerea la un terminal de plăți, așa cum este cazul Okto Cash și Abon. Iar unii operatori le oferă jucătorilor opțiunea TopPay, care, în București, de exemplu, permit efectuarea depuerilor prin intermediul unui curier.
Momentan, în România nu sunt acceptate plățile cu criptomonede, chiar dacă această soluție de plată este permisă la operatorii internaționali iGaming care acceptă români. În ultimii ani, Revolut și Apple Pay au intrat în portofoliul operatorilor de jocuri de noroc, aflându-se într-un evident progres la nivel de popularitate în 2024.
Cum trebuie selectată cea mai bună opțiune de plată de către jucătorii români?
Asocierea contului de jucător cu o anumite metodă de plată trebuie să se bazeze pe disponibilitatea acesteia și avantajele oferite de către instrumentul de plată jucătorului. Pe lângă opțiunile de depunere și retragere, metoda trebuie să nu solicite comisioane la procesarea operațiunilor. Un alt aspect care trebuie să îi intereseze pe jucător este legat de posibilitatea oferită de soluția de plată de a putea revendica bonusuri.
În plus, unii operatori acordă bonusuri exclusive pentru utilizarea anumitor opțiuni de plată la depunere. Prin urmare, jucătorul trebuie să identifice modalitatea de plată cu cel mai mare număr de beneficii atunci când joacă pe o platformă cu jocuri de noroc online sau într-o locație terestră.