Spionul lui Putin. Primul român arestat pentru trădare în favoarea Rusiei.
Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat, cetățean român, cercetat pentru comiterea infracțiunii de trădare. Ulterior, acesta a fost arestat.
Este vorba despre un tânăr şi din probatoriul administrat a reieșit că, începând din 2022, cel în cauză a supravegheat obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în apropierea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina (a filmat un convoi militar românesc), pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.
În urma perchezițiilor făcute la domiciliul tânărului cu pricina, procurorii DIICOT au găsit și ridicat mai multe mijloace de probă şi a fost sesizată Curtea de Apel București. Instanţa a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile pentru „trădare, în formă continuată, prin transmitere de secrete militare, infracțiune prevăzută de art. 394 lit. b) din Codul penal, ca subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului”.
Activitățile au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate. Totodată, acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, al Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și al luptătorilor Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.
Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani. Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea conflictului din Ucraina. În cei peste doi ani de război, anchete similare au avut loc în numeroase state europene, fiind cercetate persoane acuzate că au spionat obiective militare sau transporturi de armament și au oferit informații Rusiei.