Lucrări importante care scapă Piteștiul de riscul de inundații.
Primarul Cristian Gentea: “Pentru cei care nu avem locuințele în zone ușor inundabile e greu de înțeles prin ce trec oamenii care au muncit o viață întreagă și trăiesc acolo unde apa – în perioade cu precipitații puternice – îți afectează grav strada, gospodăria, casa și, una peste alta, liniștea și stilul de viață.
Mai multe zone din Pitești prezintă acest risc, motiv pentru care lucrările de regularizare și investițiile în canalizarea pluvială au reprezentat una dintre axele proiectelor noastre de infrastructură urbană.
Vă prezint 4 astfel de lucrări importante, lucrări care au scăpat zeci de gospodării de riscul inundațiilor.
Regularizarea Pârâului Velișoara – Grigorești
Întrucât nu era asigurată scurgerea și dirijarea apelor în perioada cu precipitații abundente pe strada Velișoara, a fost necesară execuția unui canal betonat pentru dirijare, raportat corect la debitele transmise de Apele Romane, dar și dublarea podețului tubular existent unul corect dimensionat pentru a asigura captarea și dirijarea apelor și evacuarea apelor de pe străzile laterale. Pentru aceste lucrări au fost investiți din bugetul local 764.400 de euro.
Combaterea eroziunii canalului de scurgere Pârâu Turcești -strada Dimitrie Butculescu
Lucrările de amenajare proiectate pe pârâul Turcești au fost realizate pe o lungime totală de 33 m și o suprafață de 400 mp începând de la podețul de acces spre proprietățile Dimitrie Butculescu și Valea cu Tei până la podul de la intersecția celor două artere. Este vorba despre un tronson care are capacitate de tranzitare a debitelor maxime, unde erodarea malurilor punea în pericol alte lucrări. Investițiile în valoare de 29.400 de euro au avut ca obiectiv dirijarea apelor, siguranța circulației auto și pietonale și adaptarea la nevoile actuale ale cetăățenilor din zonă.
Reabilitarea canalului deschis din zona străzilor Dimitrie Boteanu și Bucovina
Inițial, acest canal a fost realizat din beton, în trepte, colmatat, iar din cauza perioadei de utilizare depășită era inutilizabil și nu mai avea capacitatea preluării apelor pluviale. Investiția de 344.200 de euro s-a realizat pentru confortul riveranilor, protecția mediului și pentru siguranța circulației pietonale din zonă, dar și pentru evacuarea și asigurarea continuității scurgerii apelor pluviale. S-a realizat un canal închis din tuburi de beton armat prefabricat, cu toate lucrările adiacente, lungimea totală a lucrării de canalizare pluvială fiind de 130 m. Captarea și dirijarea apelor spre canalizarea pluvială a fost asigurată prin execuția a 4 guri de scurgere.
Au fost asigurate accesele în proprietăți pentru orice tip de vehicul și au fost realizate 41 locuri de parcare perpendiculare.
Canalizare pluvială pentru zona Făget din cartierul Trivale
Cea mai recentă investiție de acest gen este canalizarea pluvială din zona Făget, o zonă inundabilă, în care precipitațiile puternice au produs frecvent pagube materiale însemnate oamenilor și pentru care investiția municipală în valoare de peste 272.000 de euro asigură acum toate lucrările necesare pentru zona Aleea Florian Becescu – Parc Făget – Str. Constantin Cantacuzino:
– amenajarea rețelei, prevăzută cu sistem de preluare a apei de pe carosabil și racorduri de preluarea apelor de suprafață;
-dimensionarea rețelelor de canalizare și a racordurilor;
-realizarea unei stații de pompare în zona stației existente în parcul Făgetului și realizarea unei canalizări dimensionate corespunzător;
-redimensionarea pompelor și a traseului canalizării pluviale existente.
Scurgerea apelor se va asigura obligatoriu pe toată lungimea traseelor, pentru evacuarea rapidă a apelor pluviale.
Fiecare tip de investiție publică pe care am derulat-o a avut legătură directă cu nevoile piteștenilor sau perspectiva de dezvoltare a întregului oraș!
Confortul urban, modernizarea infrastructurii și reacția promptă a administrației în fața provocărilor de orice tip sunt și vor rămâne prioritățile mele și ale echipe municipale”.