Dacă vă gândiți să vă renovați casa și să profitați de ocazia pentru a schimba și lustre, prize și întrerupătoare, trebuie să știți unde să le amplasați pentru cele mai bune rezultate, dar și din rațiuni de siguranță. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să știți unde să puneți prizele și întrerupătoarele în locuința dumneavoastră, în funcție de camerele din casă și ținând cont de înălțimea întrerupătoarelor și de înălțimea prizelor din fiecare cameră.
Recomandări generale privind întrerupătoarele și prizele
Atunci când instalați lustre, prize sau întrerupătoare, este important să țineți cont de nevoile fiecărei încăperi din casă pentru a alege cele mai potrivite mecanisme, fie că este vorba de prize, întrerupător, comutatoare etc. Odată ce acest lucru este clar, trebuie să respectăm reglementările indicate pentru a introduce cutiile mecanismelor.
Odată ce amplasarea prizelor și a întrerupătoarelor este clară, următorul lucru care trebuie făcut este să marcăm locația tabloului electric, care în mod normal se află lângă intrarea în casă, la o înălțime cuprinsă între 1,40 și 2 metri de la sol. În spațiile comerciale, înălțimea minimă este de 1 metru. Acestea sunt câteva dintre recomandările generale:
– Se recomandă ca prizele să fie întotdeauna amplasate la 30 de centimetri deasupra podelei.
– Întrerupătoarele și comutatoarele trebuie amplasate la o înălțime de 1,10 metri de la podea și la 15 centimetri de cadrul ușii.
– Întrerupătătoarele cap-scară și cruce sunt ideale pentru dormitoare, deoarece permit ca lumina să fie aprinsă din trei puncte diferite. Aceste puncte ar trebui să fie amplasate deasupra noptierei, la o distanță de aproximativ 70 cm de podea.
– În cazul în care există cutii de joncțiune sau cutii de joncțiune, acestea ar trebui să fie plasate la 30 cm deasupra podelei.
– Instalațiile electrice ar trebui să se facă pe orizontală și verticală sau paralel cu marginile pereților, niciodată pe diagonală.
– În cazul în care un punct de iluminat (veioze, lustre, aplice) este amplasat pe perete, acesta trebuie să fie la o înălțime de 1,90 metri.
Recomandări privind prizele pentru sufragerie
Livingul este una dintre încăperile în care petrecem cel mai mult timp și, din acest motiv, ar trebui să aveți o priză pe cel puțin o parte a canapelei, deși recomandăm câte una pe fiecare parte. Este foarte frecvent să doriți să plasați o măsuță cu o lampă sau chiar să vă încărcați telefonul mobil în timp ce vă odihniți. Dacă intenționați să plasați telefonul fix sau routerul de internet în acest loc, veți avea nevoie, pe lângă priza telefonică, de o medie de două sau trei prize pentru diferitele sale elemente.
Acolo unde intenționați să amplasați zona de divertisment cu televizorul, echipamentul home cinema și playerele video, veți avea nevoie de cel puțin trei sau patru prize, precum și de priza dublă pentru antenă și/sau satelit. Dacă intenționați să montați televizorul pe perete, profitați de această ocazie pentru a plasa o priză dublă și priza de antenă la aceeași înălțime, astfel încât să evitați să aveți cabluri care atârnă în jos.
În cele din urmă, întrerupătoarele ar trebui să fie amplasate lângă intrarea în camera de zi și lângă canapea, deoarece acestea sunt de obicei zonele cu cel mai mare trafic. În acest caz, distanța față de podea ar trebui să fie de aproximativ 20-30 cm pentru prize și de 110 cm pentru întrerupător.
Recomandări privind prizele pentru dormitorul principal
Dacă mai devreme v-am sfătuit să amplasați cel puțin o priză de ambele părți ale canapelei, situația este similară pentru patul matrimonial. Fie că este vorba de veioze de noptieră, de un ceas deșteptător electronic sau pur și simplu de încărcătorul telefonului mobil. Dacă doriți să aveți un al doilea telefon fix pe una dintre mese, nu uitați să adăugați o priză dublă și priza telefonică. Și nu uitați să lăsați înălțimea prizelor din dormitor în consecință.
Dacă spațiul permite un birou sau o comodă, veți avea nevoie și de prize suplimentare pentru casetofoane, computere sau o lampă de masă sau de podea suplimentară.
Dacă doriți să puneți un televizor, de obicei montat pe perete, veți avea nevoie de o altă priză și de priza de antenă.
În acest caz, întrerupătoarele ar trebui să fie lângă intrarea în dormitor și lângă pat, din aceleași motive de accesibilitate. Înălțimea recomandată de la podea până la noptieră ar trebui să fie de aproximativ 20-30 cm pentru prize și de 110 cm pentru întrerupător.
Recomandări privind prizele pentru băi și toalete
Baia este o încăpere care este foarte folosită, dar unde nu avem nevoie de atâtea prize sau întrerupătoare ca în alte zone ale casei. O priză sau o priză dublă sunt suficiente, întotdeauna la înălțimea feței și nu aproape de podea din motive de siguranță. Concret, cel mai frecvent și cel mai indicat este să le plasăm lângă oglindă sau chiuvetă. Țineți cont de faptul că le veți folosi doar pentru a conecta periuțele de dinți electrice, uscătoarele de păr și alte ustensile de baie pentru o perioadă limitată de timp.
Recomandări privind prizele de bucătărie
Este foarte important să vă fie clar unde trebuie amplasate aparatele electronice, cum ar fi cuptoarele cu microunde, mașinile de spălat vase, cuptoarele și alte aparate electrice. Dacă există un loc în care nu este recomandat să folosiți prelungitoare, bucătăria este acesta.
În zonele inferioare, în spatele mobilierului, veți avea nevoie de cel puțin o priză pentru frigider, alte două pentru mașina de spălat vase și mașina de spălat și alte două pentru plită și cuptor. În cazul în care cuptorul nu va fi plasat sub plită, ci într-un corp înalt, acesta trebuie plasat acolo. În acest caz, distanța față de podea trebuie să fie de aproximativ 30-40 cm.
Pe alți pereți fără mobilier, puteți amplasa o priză dublă suplimentară la jumătatea peretelui.Nu se știe niciodată dacă veți ajunge să instalați un mic bar sau o masă pliantă de luat masa. Nu uitați că pentru hota de aspirație veți avea nevoie și de o ultimă priză, la aproximativ 180 cm de podea. La fel ca în băi, este suficient un întrerupător la intrare, la 110 cm de podea.