România a rămas în general neafectată de șocurile economice externe din anii trecuți. Cu toate acestea, ne așteptăm la o creștere încetinită în următoarea perioadă, iar inflația și emigrația populației rămân ridicate.
Suntem a șasea cea mai populată țară din Uniunea Europeană și, de la revoluție până în prezent, am făcut progrese mari către prosperitatea economică.
La nivel european suntem cunoscuți pentru centrele noastre de IT și pentru numeroasele fabrici din industria de automobile, atribute care ne pun în relații economice puternice cu majoritatea țărilor europene.
Germania
Situată pe locul 1 ca procent de exporturi și importuri de mai mulți ani, Germania este cel mai important partener economic al țării noastre.
Cele mai importante categorii de bunuri exportate de România către Germania sunt aparatele și dispozitivele mecanice, automobilele, vehiculele și echipamentele pentru căi ferate, echipamentele electrice și metalele comune.
Cele peste 9.500 de companii cu capital German existente în țara noastră au peste 250.000 de angajați și realizează nenumărate transporturi pe cale rutieră între România și Germania.
Potențialul relațiilor economice dintre țara noastră și Germania poate doar să crească, investitorii și politicienii din ambele țări sunt optimiști și deschiși în a continua pe acest traseu ascendent. Suntem cel mai important partener economic din sud-estul Europei și am atras investiții directe în cuantum de 16 miliarde de euro.
Italia
Schimburile comerciale dintre România și Italia se află la un nivel record. Cu toate acestea, există încă potențial de creștere creat de dezvoltarea economică a României în sectorul energetic și sectorul alimentar.
Relațiile bilaterale între țările noastre sunt vii și echilibrate, Italia fiind pe locul doi, al doilea cel mai important partener al României în ceea ce privește importurile și exporturile.
Avem o comunitate de oameni de afaceri italieni considerabilă, cu peste 20.000 de societăți active pe piață. Toți acești oameni au investit în țara noastră peste 8 miliarde de euro doar în 2022. Avem lanțuri de transport bine puse la punct, ruta de transport rutier România-Italia este bine integrată în circuitul European al bunurilor, iar creșterea economiei noastre va continua datorită flexibilității și rezilienței transportatorilor și producătorilor din ambele țări.
Franța
Al treilea investitor în România anul trecut, considerând că 10% dintre toate investițiile străine directe în România au fost franceze, consideră că țara noastră rămâne o destinație atractivă pentru investiții. Schimburile comerciale sunt în creștere, iar atuurile noastre sunt evidente pentru francezi, calitatea forței de muncă, securitatea personală și orientarea geopolitică.
Investițiile celor peste 4.000 de companii cu capital majoritar francez ajută economia României să aibă pe piață un estimat de 125.000 de locuri de muncă.
Franța alege să investească aproape exclusiv în sectoarele strategice ale țării noastre, acolo unde avem deja un avantaj sau căutăm să devenim jucători importanți, în energie, apărare, agricultură, automotive, fintech, IT&C sau telecomunicații.
Față de acum 10 ani, exporturile României în Franța s-au dublat (acum la o valoare de 5,7 miliarde de euro) și importurile (acum la 4,9 miliarde de euro) s-au păstrat la valori reduse, rezultând balanța economică de exportator net.
Trendul ascendent al economiei României
KPMG România, o firmă multinațională de audit, taxe și consultanță, susține că în următorii doi ani țara noastră va crește din punct de vedere economic. Încetinirea din 2023, cauzată de cotele mari ale inflației și consumul slab, va fi uitată în 2024 și 2025, când vom vedea cel mai probabil un nivel mare de investiții și consum crescut din partea populației.
Având în vedere relațiile bilateriale de succes pe care le avem cu partenerii noștri europeni, e cert că investițiile directe din partea lor vor continua. În paralel, România va beneficia și de o rată mare de absorbție a fondurilor europene.