Case de pe loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, demolate.
Zeci de familii care au gospodării pe traseul loturilor 2 și 3 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, din Vâlcea, vor fi expropriate și despăgubite, iar casele lor vor fi demolate. Oamenii se tem însă că vor rămâne pe drumuri fiindcă nu și-au primit banii pentru a-și lua alte locuințe ori terenuri de case, deși lucrările bat la ușă și vor fi evacuați. CNAIR spune că despăgubirile sunt întârziate de situația ambiguă a actelor de proprietate.
Aproximativ 40 de familii din trei comune vâlcene, de pe tronsoanele ambelor loturi montane ale Autostrăzii Sibiu – Pitești ar urma să rămână fără locuințe. Toți primarii cu care „Adevărul” a stat de vorbă au amintit că mare parte dintre cei afectați de autostradă sunt persoane în vârstă, cu serioase probleme medicale, incapabile să-și mai construiască o casă, iar cuantumul despăgubirilor nu va fi suficient pentru construirea ori achiziționarea altor imobile.
Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au menționat pentru „Adevărul” problemele cu care s-au confruntat până acum.
Lotul 2 Boița – Cornetu este împărțit între Sibiu și Vâlcea, cel din urmă județ având cea mai mare parte din cei 31,3 km de tronson. Este secțiunea de pe Valea Oltului, considerată cea mai complexă și mai dificilă dintre toate cele cinci tronsoane. Prima localitate vâlceană prin care va trece Autostrada Sibiu – Pitești este Câineni.
„Cu exproprierile și despăgubirile este o mare problemă. Am avut mare balamuc, pe această temă, luni de zile. Pentru că 17 gospodării urmează să fie evacuate. Vor dispărea complet. Se află chiar în punctul Valea Urii, din satul Câinenii Mari, unde va exista un pasaj, o trecere. Oamenii, pe bună dreptate, au venit la primărie să întrebe – «Noi ce ne facem, unde ne mutăm?»”, a povestit primarul din Câineni, Ion Nicolae, pentru „Adevărul”.
Oamenii au fost sfătuiți să-și rezolve singuri problemele: „Nu avem teren în domeniul public unde să le dăm fiecăruia măcar 500 de metri pătrați să-și facă altă locuință. Cealaltă problemă a fost evaluarea care, din punctul meu de vedere, a fost o mare bătaie de joc. Nu a existat vreo despăgubire mai mare de 22.000 de euro. Chiar și în cazul caselor noi, recent construite, cu curte betonată, gard din fier forjat… super locuințe! Unele valorează în realitate dublu sau chiar triplu. La prețurile actuale, cu 20.000 euro abia torni fundația și cine știe dacă îți mai ajung s-o ridici ”la roșu”! Cu banii din despăgubire nu au nici o șansă să-și mai construiască o casă”.
Sorin Leonte susține că vor fi probleme cu evacuările pe Lotul 3 al A1: „Am câteva persoane care mi-au spus că vor refuza să plece. Le-am explicat că nu mai sunt proprietari. Mai sunt și situații în care nu au succesiunile făcute. Este altceva. Dar deja suntem în 2024, au trecut trei ani și nu s-a demarat nimic. Între timp, și prețurile au explodat, actualizări nu cred că se mai fac… e dificil! Majoritatea au probleme grave de sănătate. Unii chiar au intrat în depresie, au dat în alte boli cardiace, fiindcă după o muncă de-o viață așteaptă de pe o zi pe alta să fie dați afară din case. Dacă ar avea dări la Stat, nu ar fi fost păsuiți trei ani de zile, plus penalități, dar când e vorba să dea Statul bani, nimănui nu-i mai pasă!”.
Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor, a precizat că localnicii nu trebuie să-și facă griji: „Ce pot să spun sigur este că nimeni nu va fi dat afară din casă, pe nici o secțiune. Nicăieri în țară nu s-a întâmplat acest lucru. Vorbim despre cazurile de bună-credință, nu de blocaje…”
Legat de despăgubiri, aceeași sursă a explicat și care ar putea fi motivele pentru care acestea încă nu au fost acordate: „Dacă oamenii au toate actele în regulă, ceea ce rar se întâmplă, despăgubirile se acordă imediat, altfel este mai complicat, pentru că este nevoie mai întâi de acte de proprietate… Banii vor veni de la Guvern, din bugetul de stat…”.
Și reprezentanții de la Exproprieri din cadrul CNAIR au menționat același lucru, amintind legislația stufoasă și pașii urmați potrivit procedurilor în vigoare, ca răspuns la o serie de întrebări adresate de „Adevărul”.
Pe scurt, între 2021 și 2023, au fost scoase terenurile din circuitul agricol și din fondul forestier, de pe traseul pe unde va trece autostrada. Până acum, s-a transferat dreptul de proprietate asupra imobilelor și s-a finalizat procedura de intabulare asupra coridorului de expropriere în luna mai 2023.
Sursa: adevarul.ro