Iată că, spre deosebire de (mulți ) alți ani, în 2024 cele mai importante instituții de cultură din orașul nostru – Centrul Cultural, Biblioteca „Dinicu Golescu”, Filarmonica, Muzeul Județean etc. – au reacționat (pozitiv) la ziua aniversară a lui Eminescu și a Culturii Naționale implicit, sărbătorite la 15 ianuarie. Doamne-ajută!, cum spune tot românul care mai trage speranță că lucrurile se urnesc pe drumul cel bun. Poate e semn că ne trezim, poate realizăm cu toții că avem nevoie de Eminescu (poetul care nu este pentru români „cadavrul din debara”, cum l-a numit un distins intelectual), că avem nevoie de cultură, că nu putem/nu merită să trăim doar pe orizontală, ca o specie oarecare, pentru că ni s-a dat minte și suflet… prin urmare, trebuie să le punem în valoare.
Totuși, din bogata suită de evenimente omagiale, cea mai frumoasă provocare a fost oferită de Teatrul Al. Davila, care a propus o dramatizare după Făt-Frumos din lacrimă, basmul cult scris de Mihai Eminescu. Este un spectacolul multimedia și reprezintă viziunea artistică a regizorului Gabriel Apostol – actor la Teatrul Țăndărică și conferențiar universitar dr. la UNATC București. Specialist în mânuirea personajelor-păpuși, stăpânind ca un profesionist autentic animația și tehnicile media moderne, Gabriel Apostol a cucerit fără rezerve aprecierea publicului. Alături de el au consolidat reușita spectacolului Clara Dărângă/ un scenograf cu experiență, Bogdan Iorga/animația, Florin Dobre/mixajul video, Marius Bălan/procesare voci. Toți actorii implicați, precum și întreaga echipă din spatele cortinei merită cu prisosință laudele noastre și admirația.
Manifestarea aduce la zi opera autorului genial, cu frumusețea ei ficțională și cu sensurile adânci ascunse sub plasa cuvintelor. Noi abordări, pentru noi generații. Înțelesurile vechi, înțelesurile nobile și moralizatoare ale basmului. O inspirată inițiativă, o muncă de echipă a unui grup de artiști inimoși care au dorit să aducă astfel un omagiu autorului, dar simultan au realizat un spectacol educativ și cultural, deopotrivă, numai bun pentru generațiile care în creștere. Spectacolul a fost primit cu entuziasm și cu bucurie, a fost jucat cu casa închisă și răsplătit cu îndelungi aplauze. A fost un prilej fericit de reîntâlnire spirituală cu elemente din cultura noastră populară, cu farmecul inconfundabil al tradițiilor românești, dar și o invitație subtilă la meditație asupra unor valori de referință: dragostea, familia, dreptatea, precum și asupra unor calități umane: curajul, mila, prietenia.
Chiar dacă suntem copii sau suntem adulți, ne plac poveștile! Teatrul Al. Davila ne vine în ajutor și ne delectează cu această poveste, simbolică, o secvență memorabilă din veșnica înfruntare lumească între bine și rău.
M.M.