Aflat de patru ani la închisoare, Codruţ Vlăsceanu, fostul şef al serviciului permise şi înmatriculări auto Argeş, este la un pas de libertate după ce Judecătoria Piteşti a admis cererea de eliberare condiţionată.
Recent, Codruţ Vlăsceanu a cerut judecătoriei piteştene, prin avocaţi, eliberarea condiţionată din penitenciar. Motivele invocate au fost executarea unei treimi din pedeapsă şi faptul că are peste 60 de ani, iar magistraţii au admis solicitarea ţinând cont că petentul nu mai este judecat într-o altă cauză. Deocamdată el încă se află în detenţie, întrucât procurorii DNA Piteşti au contestat decizia, care se va judeca pe 7 decembrie. În caz că instanţa va respinge contestaţia, Vlăsceanu ar putea fi pus în libertate înaintea sărbătorilor de iarnă.
Reamintim faptul că, în iunie 2008, la Piteşti a izbucnit scandalul generic intitulat „mafia permiselor” din Argeş, în care au fost implicaţi Codruţ Vlăsceanu, Vasile Voinea şi alţi 23 de împricinaţi. Unii dintre ei angajaţi la „Permise”, alţii erau administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto sau intermediari. În 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş i-a condamnat pe cei în cauză la pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi 14 ani de puşcărie cu executare în regim penitenciar. Unul singur, ofiţer la biroul examinări, a fost condamnat de la început cu suspendare, magistraţii ţinând cont că acesta a colaborat cu anchetatorii. După adoptarea noului cod penal, toţi inculpaţii s-au adresat din nou instanţei, iar în aprilie 2014 dosarul a intrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După rejudecare, instanţa supremă a redus semnificativ pedepsele iniţiale, astfel că Vlăsceanu şi Voinea, dar şi alţi doi ofiţeri (Laurenţiu Bălan şi Daniel Zidaru) au primit câte şase ani de închisoare cu executare, restul fiind condamnaţi, conform noului cod penal, între un an şi şase luni şi patru ani de puşcărie, iar în trei cazuri pedepsele au fost cu suspendare.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
Puiu
Miliţianul Codruţ Vlăsceanu a fost mai modest şi mai popular, în ceea ce priveşte relaţionarea sa cu persoane care îl abordau. Asta comparativ cu Mihăescu, Dumitrescu sau Dan Săndulescu, care erau super aroganţi şi respingători şi care credeau tot timpul că lumea a început şi se termină cu ei. Codruţ a fost un fel de Tăzloanu. Dar, dacă o instanţă la condamnat la ani grei , înseamnă că a greşit, dar bine că e sănătos. Pe cine interesează aşa mult această ştire? Aşa fac şi televiziunile, o parte dintre ele, invită pe post pe toţi care au trecut prin puşcărie, să ne dea nouă lecţii. Ar trebui să aibă bunul simţ pe care îl are Adrian Năstase şi să nu mai apară. Înţeleg greutăţile prin care trec ei şi familiile lor, dar au greşit şi trebuie să plătească aşa cum plătesc şi oamenii de rând. Poate pentru dumneavoastră au fost nişte personalităţi, pentru noi, cei mulţi, nu!