Lege mai aspră pentru combaterea fenomenului drogurilor. Este propunerea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care de când este în funcție a manifestat o puternică dorință de a combate acest flagel.
Ce prevede proiectul?
Alina Gorghiu: „În esență, urmează Legea Anastasia, și prevede pedepse mai mari pentru traficanții de droguri de mare risc: heroină, cocaină și sintetice. Ne putem gândi la un prag pentru o anumită cantitate, însă cred că e important să ne gândim dacă traficantul mai trebuie să aibă posibilitatea de a primi pedepse cu suspendare, sau să execute exclusiv în penitenciar. Sunt trei tipuri de infracțiuni la care mă gândesc: traficul de droguri de mare risc (pedepse de la 5 la 15 ani), trafic internațional de droguri de mare risc (10 – 20 ani), respectiv cultivarea, oferirea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic (5 – 15 ani).
În anumite cazuri se ajunge la soluții cu suspendare, pentru că există o prevedere care spune că, dacă în timpul urmăririi penale persoane denunță și facilitează identificarea sau tragerea la răspundere a altor persoane implicate, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei.
Vreau să lansez în dezbatere publică propunerea de creștere a pedepselor prevăzute de Legea 194/2011, pentru faptele pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani. Să fie noi limite de la 3 la 10 ani. E o discuție, aștept opiniile specialiștilor.”
Ministra Justiției, care este și președintele formațiunii politice PNL Argeș, vine și cu o veste bună: s-au înființat 25 de poziții noi de procurori la DIICOT. Aceștia vor fi concentrați într-un serviciu specializat de combatere a traficului stradal pe raza București – Ilfov, un birou antidrog în cadrul ST Constanța și alte posturi alocate în județele unde riscul e foarte ridicat. Acolo unde se țin festivaluri, spre exemplu, dar și în zonele cu centre universitare.
„Vom pune la dispoziție toate resursele pentru ca DIICOT să aibă condiții bune. Am instruit peste 11.000 de profesori ca să poată identifica semnele consumului de droguri la elevi. Inclusiv în Argeș. Aici peste 200 de profesori au fost instruiți. Îi rog să ia foarte în serios această problemă. Nu ne putem permite să nu facem acest efort colectiv. E nevoie de suportul întregii societăți. Războiul este unul asimetric față de miliardele pe care traficanții le au și le pun la bătaie”, a conchis Alina Gorghiu.