Trivale: Pădure-parc sau arie protejată?
O mare parte din Pădurea Trivale va deveni pădure-parc, a fost decizia majorități, în şedinţa de joi a Consiliului Local Pitești. Inițiatorii proiectului de hotărâre au pledat pentru pădure-parc, dar opoziția a susținut că aria protejată este cea mai bună decizie. „Adio Pădure Trivale – arie protejată!”, au postat, în aceeaşi zi, pe pagina de socializare, liberalii argeșeni, care consideră că pădurea ar putea intra pe mâna rechinilor imobiliari.
Primul pas
Într-o conferinţă de presă, organizată imediat după şedinţă, Cristian Gentea, primarul Piteștiului, alături de care s-a aflat Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti, a explicat decizia: „Municipiul Pitești intenționează să preia din domeniul public al statului o suprafață de aproximativ 160 ha din Pădurea Trivale. Este primul pas pentru a demara proiecte prin care Pădurea Trivale să devină un parc natural pentru piteșteni (…) Pădurea parc pe care ne-o dorim cu toții va fi cea mai mare zonă de agrement și recreere în natură din zona urbană a Argeșului. Important este să fim proprietari pe acest spațiu verde din raza administrativ-teritorială a municipiului, pentru a putea manageria această zonă de pădure. Ne dorim să amenajăm, exact cât ne permite legea, alei din materiale ecologice, cu lățimea de maximum doi metri, piste de biciclete, bănci, sistem de iluminat, toalete ecologice, chioșcuri din lemn cu suprafața de maximum 15 m.p.”. Edilul-şef al municipiului a argumentat că pădurea-parc este tot o arie protejată, că nu poate face obiectul retrocedării și că nu se poate defrișa sau construi.
Vot toxic
„Primarul Cristian Gentea, a solicitat transformarea ei în pădure-parc, anulând, astfel, munca și eforturile tuturor, din ultimii 13 ani. Chiar dacă piteștenii s-au pronunțat în favoarea transformării Pădurii Trivale în arie protejată, majoritatea PSD nu a ținut cont de opinia cetățenilor (…) PNL Pitești a decis, în ședința de Birou Permanent Local, că va rămâne constant în decizia de a susține transformarea Pădurii Trivale în arie protejată, singura formă reală prin care poate fi protejată de la distrugere și de anumite interese. PNL Pitești va analiza toate posibilitățile legale pentru ca Pădurea Trivale să fie declarată, într-un final, arie protejată și cere organizarea unui referendum. Pădurea Trivale este a piteștenilor. Ei trebuie informați corect și tot ei trebuie să decidă, pentru că pădurea este moștenirea pe care trebuie să o lăsăm, mai departe, copiilor și nepoților noștri”, se menţionează în comunicatul postat de PNL, existând temerea că pădurea va fi la mâna samsarilor şi a rechinilor imobiliari.
Contre între aleşi
Şedinţa a fost una tensionată, cu contre aprinse între consilierii locali. În timp ce inițiatorii proiectului spuneau că pădurea-parc este singura modalitate prin care se pot implementa investiții în pădure, consilierii opoziției susţineau că în spatele acestui proiect sunt alte interese.
* Gelu Tofan, viceprimar: „S-a creat o confuzie, această pădure-parc este tot o arie protejată (…) S-a trimis cererea de finanțare nerambursabilă pentru extinderea parcului, proiect blocat din cauze de patrimoniu. Prin această modificare care este propusă prin proiect, vom putea intra în posesia acestei suprafețe. Trebuie spus clar că nimeni nu construiește în Pădurea Trivale decât ceea ce este legal. Nimeni nu construiește blocuri”.
* Tiberiu Irimia, consilier local PNL: „Cei foarte interesați de Pădurea Trivale ar fi putut să citească legislația. Vreau să fim cetățeni ai Piteștiului fără culoare politică. Cred că acest proiect este salvarea Pădurii Trivale. Proiectul a plecat din 2019 clar ca o inițiativă civică. Și de atunci nu voiam să se implice politicul, care l-a ținut în loc. Eu consider că astăzi putem lua o decizie istorică, în ceea ce înseamnă dezvoltarea și conservarea Pădurii Trivale. Dacă nu va fi în proprietatea primăriei, nu vom putea investi nimic. Banii sunt aproape pregătiți, avem un studiu de fezabilitate finalizat”.
* Mihai Coteț, consilier local PNL: „Ni s-a spus că nu știm despre pădure parc, că nu am studiat. Știm, dar avem altă opinie. Vorbiți despre pădure-parc și arie protejată? Ce v-a oprit până acum să faceți alei, poteci în acele șapte hectare? Spuneți că nu se fac construcții în pădure-parc; în lege scrie altceva. Aria protejată este singura posibilitate de salvare a Pădurii Trivale (…) În luna ianuarie anul trecut, era finalizată documentația. În februarie, s-a anunțat că documentația va intra în dezbatere publică. Toată lumea a intrat în vrie și s-a încercat blocarea. Inclusiv Academia Română și-a dat acordul. Pădurea-parc va mai dura mulți ani până se va face (…) Suntem blocați cu PNRR și ne lăudăm cu fonduri. Care fonduri? Voi lupta pentru arie protejată, pentru că nu am încredere”.
* Răzvan Șerbănoiu, consilier local PNL: „Apreciez, dl Tofan, că ați fost sincer și că ne-ați spus că există pe rol procese! Eu știam că sunt 178 de hectare. Dacă veneați în fața mea cu 335 de hectare să fie declarate arie protejată, v-aș fi suspectat de bună credință. Prin acest proiect, nu veți face decât să distrugeți o muncă de 13 ani și să lăsați 175 de hectare libere la retrocedat”.
* Mihai Mihăilescu, consilier local USR: „În Brașov este Sinnatura 2000. Ce să vezi? Sunt alei, nu stă niciun ranger să îți ia banii. Tot în Brașov, s-a spus că se vrea să se facă pădure-parc. Primarul vrea arie protejată. Am ascultat toate argumentele. Nu zic că pădure-parc este un lucru rău. Nu este oportun. Dacă noi nu mai așteptăm un pic pentru hotărârea de guvern, ne batem joc de 13 ani de muncă și ne tăiem singuri craca de sub picioare. Haideți să mergem în fața piteștenilor, să facem acel referendum și să vedem ce vor? Indiferent că vor pădure-parc sau arie protejată, eu mă voi lupta să ducem la capăt dorința piteștenilor”.
Protest în faţa primăriei
Vă reamintim că, la 31 august a.c., zeci de persoane au protestat în Piaţa Primăriei Pitești împotriva proiectului de transformare a celor 160 de hectare din Pădurea Trivale în pădure-parc. Protestatarii au susţinut că singura variantă prin care „plămânul verde” al Piteștiului poate fi salvat este declararea ca arie protejată. Piteştenii nemulțumiți au cerut organizarea unui referendum. Alături de ei s-au aflat Mihai Coteț, Răzvan Șerbănoiu și Sorin Apostoliceanu – consilieri locali PNL, precum și Dănuț Bica, senator liberal. Din partea USR, consilierii locali și parlamentarii Narcis Mircescu, respectiv Ionuț Moșteanu susțin, la unison cu liberalii, ca cetățenii să fie chemați să se pronunțe, prin vot, asupra controversatului proiect.
2 Comentarii
Catalin Nicolescu
Eu votez pentru arie protejata!
Laur
Lăsați PĂDUREA ÎN PACE, îmbuibaților şi ne sătui de bani. Nu vă gândiți decât la buzunarul vostru!!!! Nepoții voştrii , stănepoții, ei tot cu aer vor trări, banii nu le vor folosi. Chuar vreți să ucideți tot în jurul vostru pentru aşa zise modernizări? CONŞTIINŢĂ nu mai aveți? A dispărut sub grămada de bani?