Argeş. 1000 de elevi au ratat ocazia de a lua Bac-ul, în prima sesiune
Liceenii au încheiat examenul de maturitate. Probele scrise au avut loc în perioada 26-28 iunie. Cu bune și rele, zilele de stres au trecut. Primele rezultate ale Bacalaureatului s-au afișat ieri.
Promovabilitate, 75,23%
În Argeș au fost organizate 16 centre de examinare, cu săli special amenajate, profesori supraveghetori și comisii de specialitate. Potrivit Inspectoratului Școlar Argeș, la prima sesiune au fost înscriși 4.194 de absolvenți (3.360 din seria curentă și 534 din seria anterioară). În sălile de examen s-au prezentat 4.045 de candidați; 149 au fost absenți și un elev a fost eliminat.
Procentul de promovabilitate, în Argeș, este de 75,23%, înainte de contestații. Au fost respinși 1.001 absolvenți. Din totalul promovaților, 3.043 la număr, cinci candidați au obținut media 10. În fruntea listei se poziționează elevi merituoși de la: Colegiul Național „Ion C. Brătianu” Pitești (trei), Colegiul Național „Vlaicu Vodă” Curtea de Argeș(unul) și Liceul Teoretic „Dan Barbilian” Câmpulung (unul).
Restul candidaților au obținut următoarele medii: peste 9 – 616 elevi, peste 8 – 950, peste 7 – 842, iar peste 6 – 630.
Cinci medii de 10
În clasamentul unităților școlare, Colegiul „I. C. Brătianu” se află în top, având promovabilitatea de 99,35%, urmat de C.N. „Zinca Golescu” Pitești (98,11%), C.N. „Alexandru Odobescu” Pitești (97,23%), C.N. „Vlaicu Vodă” (94,15%) și C.N. „Dinicu Golescu” Câmpulung (89,39%). La polul opus, cu cei mai puțini elevi promovați, s-au situat mai multe licee tehnologice, este vorba despre cel de la Topoloveni (29,03%), „Dinu Brătianu” Ștefănești (28,57%), „Victor Slăvescu” Rucăr (26,32%), „Dimitrie Dima” Pitești (25,64%), „I.C. Petrescu” Stâlpeni (23,08%), Nr.1 Mărăcineni (18,75%) și „Auto” Câmpulung (15%).
Este de aşteptat ca unii elevi să obţină medie de trecere, după rezolvarea contestaţiilor (au fost depuse tot ieri). După centralizarea cererilor de contestație, lucrările sunt recorectate. După încheierea procesului de evaluare a lucrărilor, notele obținute în urma reevaluării sunt comparate cu cele inițiale. În cazul în care se constată o diferență mai mare de un punct, se convoacă o nouă comisie de evaluare, iar nota acordată de această a doua comisie devine nota finală. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor devine nota definitivă, indiferent de diferența de punctaj față de nota inițială, acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota finală obținută de candidat la respectiva probă. Rezultatele finale de la bacalaureat urmează să fie afișate pe 7 iulie.
Cei care rămân pe dinafară au ocazia să-şi încerce din nou norocul la sesiunea „de toamnă” a Bacului, care se ţine, practic, în perioada 17 iulie – 29 august, dacă luăm în calcul toate etapele pe care le presupune o astfel de sesiune, de la înscriere şi până la rezolvarea contestaţiilor.
***
Pe de altă parte, absolvenții clasei a VIII-a se pregătesc pentru admiterea la liceu. În perioadele 6-7 iulie și 10-17 iulie, elevii și părinții acestora completează opțiunile în fișele de înscriere (asistați de diriginți!). Este important ca aceste opțiuni să fie completate cu atenție, deoarece orice greșeală poate duce la o repartizare nedorită.
Foto descriptiv