Ziarul nostru a susţinut în repetate rânduri realizarea obiectivului numărul 1 în materie de infrastructură pentru România, respectiv construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu. Şi, în sfârşit, guvernanţii au anunţat că studiul de fezabilitate este gata şi că a fost stabilit traseul acestui drum. De acum înainte vom fi cu ochii pe parlamentari şi guvernanţi: acest studiu de fezabilitate nu trebuie lăsat să expire, cum s-a întâmplat cu cel din 2008 şi din cauza căruia s-au pierdut ani buni pentru Dacia şi nu numai.
Licitaţii
Secţiunile 1 (Sibiu – Boiţa) şi 5 (Curtea de Argeş – Piteşti) vor fi scoase la licitaţie până la sfârşitul acestui an în vederea realizării proiectului tehnic şi obţinerii autorizaţiei de construire, iar lucrările la autostradă vor începe efectiv în prima jumătate a anului 2018, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cătălin Homor. „Avem cinci sectoare, fiecare într-o anumită fază a evoluţiei. Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să trecem la următoarea etapă pe secţiunile 1 şi 5, pentru că sunt mai avansate, şi să scoatem la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi, bineînţeles, obţinerea autorizaţiei de construire. Suntem la un an şi jumătate de când s-a lansat acest contract pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Am văzut că s-au terminat studiile geo pentru tronsoanele de la capăt. Rămân cele trei tronsoane de la mijloc, care sunt mult mai grele”, a spus Homor. Potrivit
programului CNAIR, în luna februarie 2017 se estimează să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic pentru secţiunea 4 (Văleni – Curtea de Argeş). „Conform programului nostru, studiul geotehnic (pentru secţiunea 4 – n.r.) va fi finalizat în luna decembrie, iar în luna ianuarie va fi şi partea tehnică şi anume partea de proiectare. Ulterior, estimăm ca în luna februarie să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi pentru secţiunea 4. Secţiunile 2 (Boiţa – Racoviţa – n.r.) şi 3 (Racoviţa – Văleni – n.r.) sunt cele mai dificile. Ţinând cont de complexitate, estimăm ca la începutul verii (2017 – n.r.) să avem şi aceste sectoare gata”, a detaliat directorul CNAIR.
Cătălin Homor a adăugat că lucrările efective la autostradă vor începe în prima jumătate a anului 2018, astfel încât de la finele lui 2021 să se poată circula pe Piteşti-Sibiu.
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
ion
la cum nu se grabesc ma indoiesc ca autostrada aia se va afce vreodata.Deci 2017 e deja un an pierdut.De ce nu liciteaza acum ca in primavara lui 2017 sa se inceapa lucru la ea,de ce trebuie sa asteptam pana in 2018