Argeş. Civili înarmaţi care au făcut uz de arsenalul din dotare
Pe 3 martie a.c., un băiat de 13 ani din Belgrad, Serbia, s-a dus la şcoală înarmat cu pistolul tatălui, unde a ucis opt dintre colegii de clasă şi un agent de securitate. Pistolarul a mai rănit un profesor şi şase elevi. La nici 48 de ore, un tânăr de 21 de ani, tot din Serbia, a împuşcat opt persoane şi a rănit alte 14. Zilele trecute, o fetiță de 11 ani, dintr-o familie britanică, a fost împușcată mortal în nord-vestul Franței, în urma unei dispute iscate între părinții săi – şi ei răniți în atac – şi un vecin.
Sunt doar trei dintre cazurile – din nefericire tot mai multe – de atacuri armate recent înregistrate în state europene. Argeșul nu a fost scutit de situaţii similare. În ceea ce urmează, readucem în memoria tiparului câteva dintre întâmplările cu pistolari, unele încheiate tragic, petrecute în județul nostru.
Gloanțe trase pe scara blocului
10 noiembrie 2016. După o ceartă cu soţia, Alin Marin Marian, la acea dată ofiţer de informaţii şi protecţie internă în Poliţia Argeş, a pus foc în apartamentul unde locuia cu chirie, apoi s-a dus la birou. Şi-a luat pistolul, a revenit la bloc, i-a ameninţat pe pompierii chemaţi să stingă flăcările să nu intervină, apoi a început să tragă, fără a ţinti pe cineva anume. A fost dezarmat de un jandarm şi doi poliţişti. O femeie şi cei doi agenţi de poliţie au fost răniţi de gloanţele ricoşate din zid.
Şi-a împuşcat copilul şi s-a sinucis
3 noiembrie 2018. O femeie, ofiţer de poliţie, a sunat la 112, anunţând că fostul soţ, de care abia divorţase, nu răspunde la uşă, deşi telefonul se aude sunând în casă. Bărbatul nu era singur, ci cu copilul lor de trei ani şi şapte luni, pentru care aveau custodie comună. Oamenii legii au spart uşa şi au descoperit că Marius Frănţescu, poliţist la Combaterea Criminalităţii Organizate Argeş, şi băiețelul zăceau morţi pe pat, ambii împuşcaţi în cap. Potrivit anchetatorilor, tatăl şi-a ucis fiul, apoi şi-a luat viaţa.
Pistolarul a… jucat la cazinou
17 martie 2019. Un jaf armat s-a petrecut la un cazinou din zona de nord a Piteştiului. Totul a durat mai puţin de un minut. Doi bărbaţi mascaţi, unul înarmat cu un topor şi celălalt cu un pistol, au intrat în unitate şi au cerut banii din încasări. Un alt agent de pază a încercat să-i imobilizeze pe bandiți, dar a fost lovit şi i s-a pus tăișul la gât. Sub ameninţarea armei, care ulterior s-a dovedit a fi o jucărie, casiera le-a dat 40.000 de lei, iar agresorii s-au făcut nevăzuţi.
Pistolarul din filmuleţ
La nivelul judeţului au existat şi situaţii privind uzul de armă fără drept şi deţinere, tot fără drept, de arme letale şi neletale. Pentru fiecare caz în parte, au fost deschise dosare penale, iar în urma cercetărilor s-au dispus măsuri legale prin unităţile de Parchet competente. Astfel, poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Argeş (AESP) s-au sesizat din oficiu, după ce pe reţelele de socializare a fost postat un filmuleţ în care se vedea cum un bărbat face uz de armă. Este vorba despre Ştefan B., de 31 de ani, din Iaşi, care locuieşte fără forme legale la Piteşti. În timp ce se afla în parcarea unui club din Bascov, individul a scos de la şold un pistol şi a tras un foc în asfalt, în timp ce înjura şi ameninţa pe cineva din local că-i zboară creierii. Arma, un pistol letal deţinut ilegal, a fost găsită la locuinţa pistolarului.
Îşi apăra cu pușca… porumbeii
Un alt caz este al lui Mitică M., de 48 de ani, din Miroşi, pe care mai mulţi săteni l-au reclamat că trage cu puşca prin curte. La locuinţa acestuia, oamenii legii au descoperit o armă neletală, dar supusă autorizării, şi 46 de proiectile metalice. Bărbatul a declarat că este columbofil şi că folosea puşca pentru a alunga prădătorii care-i atacau porumbeii, având intenţia să se prezinte la poliţie, în vederea declarării armei şi obţinerii autorizaţiei de deţinere.
Armă scoasă la vânzare
Într-o altă situaţie, poliţiştii AESP s-au sesizat din oficiu, după ce au văzut un anunţ postat pe reţelele de socializare că un bărbat oferea spre vânzare o armă neletală supusă autorizării. În urma percheziţiei, efectuate la domiciliul lui Constantin S., de 25 de ani, din Mihăeşti, au fost ridicate arma cu pricina şi 37 de cartuşe.
Exemple de acest gen – puţine, ce-i drept – au mai fost şi, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, oamenii legii şi-au intensificat controalele la deţinătorii legali de arme.
Clasificarea armelor
Potrivit Poliţiei Argeş, la nivelul judeţului sunt autorizate 2.848 de persoane fizice şi juridice, care la această dată deţin legal 7.381 de arme, 5.296 dintre ele fiind letale şi 2.085, neletale. În anumite situaţii, deţinerea de arme reprezintă un real pericol, mai ales când sunt folosite împotriva unor oameni nevinovaţi, printre care şi copii.
Din punct de vedere constructiv şi după principiul de acționare, armele de foc se împart în arme automate (se reîncarcă automat și trag o serie de mai multe cartușe prin apăsarea continuă pe trăgaci), semiautomate (după fiecare cartuș tras, se reîncarcă automat, dar nu pot trage o serie de mai multe cartușe prin apăsarea continuă pe trăgaci), cu repetiţie (care după fiecare cartuș tras se reîncarcă manual prin introducerea pe țeavă a unui cartuș), respectiv cu o singură lovitura (nu are încărcător şi este încărcată după fiecare tragere prin introducerea manuală a cartușului în camera de încărcare sau într-un lăcaș special prevăzut la intrarea în țeavă). Mai există o categorie aparte, şi anume armele cu aer comprimat sau gaze sub presiune.
În ceea ce priveşte destinaţia, armele sunt militare, de apărare și pază, de autoapărare, de tir, de vânătoare, utilitare, de agrement, tip airsoft, de paintball, de asomare, cu destinație industrială, cu tranchilizante, de panoplie, de colecție, de recuzită, cărora li se adaugă replicile de arme şi armele vechi. De precizat că armele şi muniţiile letale sunt supuse autorizării, aceeaşi prevedere aplicându-se şi în cazul unor arme neletale.
Potrivit legii, poliţiştii şi jandarmii pot uza de armamentul din dotare dacă este absolut necesar şi dacă folosirea altor mijloace de împiedicare sau constrângere nu este posibilă sau nu a dat rezultate.
Uzul de armă
Uzul de armă se face după somaţie, în aşa fel încât să ducă la imobilizarea celor împotriva cărora se foloseşte arma, trăgându-se, pe cât posibil, la picioare, pentru a evita cauzarea morţii acestora. Dacă uzul de armă şi-a atins scopul, se încetează recurgerea la un asemenea mijloc şi dacă o persoană a fost rănită, i se va acorda primul ajutor şi îngrijiri medicale. Se interzice uzul de armă împotriva copiilor, femeilor vizibil gravide, bătrânilor, persoanelor cu handicap (vizibil), cu excepţia cazurilor în care comit un atac armat sau în grup, care pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a unei persoane sau în situaţiile în care s-ar primejdui viaţa altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spaţiul aerian sau apele naţionale ale unui stat vecin. Militarii aflaţi în serviciu pot face uz de armă conform regulamentelor militare aplicabile.
De asemenea, titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe deîndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. La fel, deţinătorii armelor de vânătoare pot face uz de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoane, dar le pot folosi şi în caz de legitimă apărare, stare de necesitate în caz fortuit cu respectarea condiţiilor legale.
Foto descriptiv