Birocraţia, acest termen definitoriu pentru numeroase instituţii ale statului, se traduce prin timp pierdut pentru cetăţenii care, mai devreme sau mai târziu, sunt nevoiţi să apeleze la un funcţionar public, fie el de la Fisc, Evidenţa Persoanelor sau o altă instituţie.
În cazul de faţă, vă arătăm ce dosar stufos se face pentru eliberarea unui nou act de identitate la expirarea acestuia şi schimbarea domiciliului.
La Evidenţa Persoanelor, căci aici trebuie să mergeţi pentru a vă schimba buletinul, ar fi bine să vă înarmaţi cu multă răbdare şi chef, fiindcă e nevoie de o mulţime de acte.
Se face un un ditamai dosarul care va cuprinde: cererea de eliberare a actului de identitate. Atenţie, trebuie imprimată faţă-verso dacă o descărcaţi acasă, de pe internet, şi nu luaţi formularul de la sediu. Aceasta va fi respinsă în cazul în care nu respectaţi această regulă, fiindcă pe verso funcţionarul va completa anumite informaţii şi, aparent, nu o poate face pe coli distincte.
Urmează apoi să ataşaţi actul de identitate actual, certificatul de naştere, de căsătorie, şi contractul de locuinţă. Dacă aveţi copii, socotiţi la fiecare certificatele de naştere originale şi reproduceri print ale acestora.
Cu toate acestea trebuie să vă prezentaţi la Evidenţa Persoanelor, în era internetului, a digitalizării şi a altor termeni pretenţioşi pe care miniştrii şi alte autorităţi de rang înalt îi folosesc atât de des.
Este clar, suntem încă ancoraţi în vremea în care funcţiona, pentru cine cunoaşte, aşa numita Direcţie de Mişcare a Hârtiilor.
După ce parcurgeţi toţi paşii, iar documentele sunt validate de funcţionar, urmează să achitaţi o chitanţă în valoare de 7 lei. După 10 zile (lucrătoare) puteţi veni să vă ridicaţi noul buletin.
Partea bună este că, la Piteşti cel puţin, serviciul de Evidenţa Persoanelor funcţionează cu bonuri de ordine şi nu se stă mult. În plus, sala de aşteptare este suficient de spaţioasă.