Primăria Nucșoara vrea să intre pe piața creditelor de carbon!.
Comuna Nucșoara are în posesie 225 de hectare de pădure, suprafață pentru care intenționează să obțină statutul de „fermă verde”. Asta ar permite Primăriei Nucșoara ca, în baza unei certificări, să obțină credite de carbon, instrumente financiare ce sunt comercializate la ora actuală pe piețele internaționale de profil. Asta ar aduce, anual, venituri extrem de importante la bugetul local.
Amănunte despre această inițiativă, în premieră în România pentru o administrație publică locală, ne oferă primarul Ion Cojocaru.
„Un credit de carbon este un instrument financiar virtual, supravegheat de ONU, similar cu titlurile de valoare. Sunt documente numerotate, certificate. ONU împarte în fiecare an credite de carbon între țările semnatare ale protocolului de la Kyoto. Aceste țări le împart la rândul lor agenților economici care, prin activitatea lor, poluează mediul înconjurător. Creditele de carbon sunt, de fapt, autorizații de emisie a substanțelor nocive.
Un credit de carbon corespunde emisiei unei tone de substanță nocivă. Aceasta înseamnă că un agent economic are dreptul la emisia atâtor tone de dioxid de carbon câte credite de carbon i s-au atribuit. Numai că se întâmplă adeseori ca numărul creditelor de carbon atribuite să nu acopere emisiile anuale, mai ales că ONU reduce anual cotele admise. Prin urmare, întreprinderea este nevoită să compenseze cumva emisiile dioxid de carbon cu care depășește cotele care i s-au atribuit. Prin cumpărarea creditelor de carbon o întreprindere poate să rezolve această problemă. De unde le poate cumpăra? Ori de la alți agenți economici care, prin reducerea emisiei de dioxid de carbon sub cotele admise, au excedent de credite, ori de la așa numitele “ferme verzi”, care dispun și ele de credite de carbon de vânzare. Aici se poate încadra și Primăria Nucșoara.
Noi avem în posesie 225 de hectare de pădure de pe urma cărora putem obține aceste credite de carbon. Pentru a le obține însă, noi trebuie să realizăm amenajamentul silvic aferent suprafeței de 225 de hectare, să asigurăm protejarea voluntară a acesteia (paza), pentru evitarea tăierii ilegale de arbori și, ulterior, să certificăm pădurea din punctul de vedere al sechestrării de carbon. Certificarea o fac firme specializate și acreditate, după o monitorizare care se poate întinde între trei și cinci ani. Asta presupune, evident, niște costuri. Paza pădurii este deja asigurată, printr-un contract pe care noi îl avem cu Direcția Silvică Argeș. În vederea realizării amenajamentului silvic și, ulterior, al certificării, cei de la Fundația „Conservation Carpathia” s-au oferit să ne ajute oferindu-ne nu doar consiliere, ci și sprijin financiar, inclusiv pe perioada monitorizării. Plecând de la faptul că inițiativa noastră ar duce la conservarea pădurii (nu se mai pot efectua nici măcar tăieri legale), ei sunt dispuși să suporte cheltuielile cu amenajamentul silvic și cu certificarea și să ne sponsorizeze pe cel puțin 5 ani cu suma de 125 euro pe hectar, anual, până în momentul în care vom obține și comercializa creditele de carbon.
Ulterior, dacă aceste credite vor genera un venit anual mai mic de 125 euro/hectar. „Conservation Carpathia” va finanța în continuare diferența de până la 125 de euro pe hectar. Dacă prețul obținut pentru creditele de carbon, a căror valoare crește de la an la an pe piața internațională, va crește la 125 de euro sau mai mult pe hectar, „Conservation Carpathia” nu va mai avea obligația să finanțeze prin sponsorizare suplimentară Comuna Nucșoara, în cadrul acestei colaborări. Singura condiție pentru a obține această sponsorizare de la „Conservation Carpathia” este ca noi să nu exploatăm masa lemnoasă de pe acest amenajament silvic!”, spune primarul.