Proiect așteptat cu imens interes la Pitești. Spitalul Municipal – vis utopic liberal?
Au trecut 34 de ani de la Revoluția din 1989. Piteștiul a cunoscut prefaceri urbanistice uluitoare. Cartiere de vile, mall-uri, o nouă sală a sporturilor, Filarmonică, vreo 15 biserici ș.a. Vom avea și un nou stadion. Pentru sănătate, administrația locală încă nu a făcut nimic. Se încearcă acum. Dar obiectivul pare… irealizabil.
Speranțe Nenorocirile cu care ne-am confruntat în ultimii ani au scos la iveală (dacă mai era cazul?!) situația sistemului medical de la noi. Cazul Colectiv și pandemia ne-au reamintit că stăm rău, foarte rău, la acest capitol! E drept au apărut spitale sau clinici private, chiar și în Pitești. Însă, nu la acestea ne referim, ci la ceea ce au făcut instituțiile statului pentru a îndrepta neajunsurile din sistemul public de sănătate.
Consiliul Județean Argeș construiște un nou pavilion la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. Lucrările sunt în plină desfășurare și nu este departe momentul inaugurării. La nivelul administrației locale, însă, nu poate fi bifat niciun obiectiv în această sferă de activitate. Indiferent de cine a fost primar. În urmă cu doi ani, la cârma urbei de la malul Argeșului se instala o nouă echipă în care și-a pus speranțele cetățenii. Și pentru prima dată de la Revoluție încoace, edilii de acum au spus apăsat, cu subiect și predicat, că își propun să îmbunătățească situația și în privința sănătății publice, prin construirea unui… Spital Municipal!
Consens Ca să-i dăm Cezarului ce-i aparține, liberalii din Consiliul Local – în frunte cu viceprimarul Gelu Tofan, văzut până mai ieri, ca port-drapel al idealurilor PNL la nivel de Pitești – au promovat acest obiectiv, aducându-l în dezbatere publică. Proiect asumat de liberali. Specialiștii și-au spus părerea. Concluzia a fost fără echivoc: se impune construirea unui Spital Municipal la Pitești. Nu este vorba doar despre ridicarea unor ziduri, ci despre dotarea unității și, firește, despre asigurarea personalului medical.
Gelu Tofan nu concepe ca, pe perioada mandatului său, lucrarea să nu fie începută; măcar să fie bătuți țărușii noului edificiu. Desigur, în baza bunei alianțe dintre PSD și PNL, un astfel de proiect major va fi susținut de ambele părți. La fel cum și reprezentanții USR din Consiliul Local și-ar dori ca piteștenii să beneficieze de servicii medicale de excepție într-un spital modern. Ca atare, în ședința de Consiliu Local din această lună subiectul va fi reluat.
Emoție La recenta întâlnire cu presa a edililor din Pitești, viceprimarul Gelu Tofan a vorbit cu însuflețire despre proiectul său de suflet, Spitalul Municipal. A prezentat imagini cu clădirea. În timp ce, emoționat, vicele oferea detalii de ordin tehnic despre unitatea spitalicească, pe ecranul din încăpere „curgeau” fotografii 3D cu clădirea, parcarea, spațiile verzi. Un cadru feeric. Ca o picanterie, construcția filmată de la înălțime pare că sugerează un simbol masonic.
Un lucru important este faptul că a fost identificat terenul unde ar urma să se ridice Spitalul Municipal Pitești. Astfel, pentru mărețul proiect sunt disponibile câteva hectare de pe strada Depozitelor. La marginea urbei, având posibilități de legătură rutieră excelentă cu autostrada (benefic mai ales pentru ambulanțe!). Un alt plus al proiectului este heliportul amenajat pe acoperișul spitalului, destinat elicopterelor SMURD.
Vicele și-a făcut bine temele, știind – aproape pe de rost – ce secții vor funcționa la fiecare etaj și în fiecare aripă de clădire a viitorului spital. Și câte cabinete se vor amenaja. Câte paturi vor fi la început și câte vor fi adăugate, pe parcurs. Pare că nu a lăsat niciun detaliu la voia întâmplării. Gelu Tofan a intuit și cine poate folosi generoasa parcare a spitalului: nu doar personalul și rudele pacienților, ci și turiștii care vor poposi în Pitești ca să viziteze Orașul Lalelelor. Intenția este ca șoferii să își lase autoturismele în acea parcare, pentru a lua municipiul la pas. O măsură binevenită, de decongestionare a traficului din centrul orașului. Mai mult decât atât, edilul entuziasmat a subliniat faptul că Spitalul Municipal Pitești va duce și la creșterea suprafeței verzi a urbei! Pe spațiile de pe acoperiș vor fi amenajate grădini cu peluză, flori etc. Un verde… sănătos și ireal, sugerat pe ecranul din sala de conferințe a primăriei, în filmulețul de prezentare al proiectului.
„Ospăț” Toate bune și frumoase. Un proiect de o frumusețe aparte, un peisaj suprarealist, în care este amplasat Spitalul Municipal Pitești. Și care a atras ca un magnet privirile jurnaliștilor. Spectaculos!
Dincolo de utilitatea lui și de beneficiile pentru sănătatea cetățenilor, spitalul impresionează. Clădirea modernă ar aduce un suflu nou în arhitectura urbană. Imaginile care se derulau pe ecran erau de poveste. La ce minunății sunt promise pe hârtie, îți vine să vizitezi de drag – și nu de… nevoie – acest spital!
Nu e o afirmație ironică! Vorbim de o clădire ultramodernă, cum numai în Occident mai vezi. Numai că… De la proiect la realitate sunt foarte mulți pași de făcut și foarte mulți factori la mijloc. Nu se știe cât de realizabil este acest fabulos proiect.
Și acum… finalul „ospățului” vizual. După ce mesenii s-au săturat cu bucatele alese, „ospătarul” a venit cu… nota de plată. Gelu Tofan a prezentat costul… „consumației”. Așadar, pentru construirea Spitalului Municipal Pitești e nevoie de aproximativ o sută de milioane de euro! Pentru dotare – alți bani, altă… distracție. Numai aparatura și mobilierul ar costa vreo 10-15 milioane de euro sau poate chiar mai mult, pentru că prețurile se majorează de la o perioadă la alta!
Suprarealism Construcția pare suprarealistă. La fel și posibilitatea efectivă de a face municipalitatea rost de sumele colosale. Din taxe și impozite, exclus! Ar însemna ca, vreme de câțiva ani, să nu se mai facă nicio altă investiție în Pitești, ci să fie plătite doar facturile aferente noului spital.
Gelu Tofan se avântă cu curaj în declarații: „Inițiatorul proiectului identifică și sursa de finanțare!”. Sună bine. Dar e doar o promisiune fără acoperire reală. În momentul acesta, vicele nu știe care ar fi sursa. Dar are o idee: un parteneriat public-privat prin care să fie finanțată construcția Spitalul Municipal Pitești. Tentant. Dar, la modul concret, nu se detaliază. Încolțit de întrebările jurnaliștilor, viceprimarul aruncă pe masă ultima… carte. Precum un versat jucător de cărți, ține as-ul în mânecă: „Poate găsim la București vreun politician dispus să aloce această sută de milioane de euro… Nu știu cine ar putea fi… Nu la Alina Gorghiu mă gândesc, ci… așa, în general, la un om puternic, care ne-ar putea ajuta…”.
Cu alte cuvinte, viceprimarul pare a fi un visător animat de cele mai bune intenții pentru concetățenii săi, dar care nu are nicio soluție concretă. Cetățenii atenți pot sesiza și jocul electoral pe care îl face cu abilitate Gelu Tofan. Politicianul a și declarat, zâmbind, că are nevoie de încă un mandat pentru a-și duce la îndeplinire obiectivul. El știe că piteștenii își doresc spitalul și vine în întâmpinarea doleanței lor. Însă viziunea vicelui, cea cu apariția din… neant a unui „politician puternic de la București” – care să trimită la Pitești vreo sută de milione de euro – este suprarealistă. Precum clădirea Spitalului Municipal Pitești, care, în acest moment, este un vis utopic… liberal. Dar, totuși, este o idee! Rămâne de văzut ce-i de făcut să prindă viață. Că nu-i de aruncat la coș.