Prețuri în Pitești. Inflația crește domol, frigideru-i tot mai gol!
Guvernul social-democrat… liberal ne asigură că se iau măsuri pentru protecția populației și trâmbițează creșteri de pensii și de salarii plus alte „cadouri” pentru categoriile defavorizate. Însă bietul om de rând se uită șocat cum se schimbă, periodic, prețurile alimentelor. Vertiginos, ca un tsunami menit să-i pună supraviețuirea sub semnul întrebării.
Lăcomie? Nuuu… Putin! Incontestabil, cei care conduc țara au gândit programe sociale, stimulente, tichete pentru sărăcime, recalculări de pensii, creșteri salariale pe care le impun și mediului privat, ajutoare pentru plata facturilor la utilități. Numai că totul pălește în fața valului de scumpiri din magazinele alimentare. Hrana este din ce în ce mai costisitoare, coșul zilnic este tot mai gol, într-un ritm amețitor, îngrijorător. Se invocă multe cauze, se vehiculează criza energetică, criza economică, războiul din Ucraina, fie că au sau nu legătură cu explozia prețurilor la mâncare și utilități.
De exemplu, laptele. Bun pentru oricine. De dimineață până seara, strigă ca din gură de șarpe fermierii, la „Antena Satelor”: litrul de lapte este achiziționat de la ei cu 1,7 lei – 2 lei. Atunci cum se face că în supermarketuri litrul costă în jur de 10 lei? Se… metamorfozează. De cinci ori suma de achiziție! Rareori găsește cumpărătorul un litru de lapte cu 7-8 lei, la ofertă.
Problema este dezbătută în emisiunile amintitului post de radio, mai apar și articole în presa scrisă. Producătorii trag semnale de alarmă, mass-media semnalează. Strigăte în pustiu. În „eterna și fascinanta Românie”, statul nu are nicio putere să reglementeze prețurile în economia de piață. În spațiul mioritic, dacă se cumpără litrul de lapte cu 1,7 lei de la producător și pe raftul magazinului se vinde cu 10 lei e de vină…Vladimir Putin!
Telemea de…belea Oare tot liderul rus se face vinovat și de creșterea uluitoare a prețurilor celorlalte produse agro-alimentare? Se știe, sunt mai scumpe gazele, curentul, transportul. Totuși, la unele alimente saltul prețurilor este halucinant.
Într-o piață din cartierul Trivale, castraveții se vând cu 18 lei/kg, la fel și ardeii kapia. Ardeii grași costă 20 lei/kg! Ceapa cea mai ieftină o găsiți la 6-6,5 lei/kg, dacă sunteți într-o zodie cu noroc la oferte, altminteri scoateți din portofel 8-9 lei/kg. Iată alte câteva exemple: usturoiul costă 30 lei/kg, morcovii, 3-4 lei/kg; cartofii, 3,50-7 lei/kg. 2,5-3 lei costă legătura de ridichi de lună.
În Piața Ceair am aruncat o privire în sectorul brânzeturi: telemea de Sibiu se vinde cu 35 de lei/kg, iar brânza de burduf, cu 60 lei/kg! În așteptarea cărnii de miel, puteți să cumpărați… șorici la super ofertă, cu 50 lei/kg; de Crăciun, delicatesa costa 100-120 lei/kg.
Postul, amar Suntem în postul Paștelui. Lung, greu, dar mai ales costisitor. Chiar și covrigul s-a scumpit cu 50 de bani față de astă-iarnă. Fasolea costă aproximativ 10 lei/kg; orezul sare de această sumă, e mai prețios. Vă puteți dovedi jertfelnicia în fața Domnului, consumând varză albă; pe o căpățână dați 7-8 lei. Pâine feliată nu găsiți sub 3 lei. Kilogramul de biscuiți simpli sunt din ce în ce mai… complicați la preț. Iar banalul ceai este și el mai bine cotat pentru firmele producătoare. O cutie cu mușețel la pliculețe are un preț dublu decât astă-iarnă. Cei care se încăpățânează să postească se mulțumesc cu merele (3-4 lei/kg). La pere doar se uită și înghit în sec; în funcție de soi, aceste fructe pot costa chiar și 10 lei/kg.
Dezlegare la… buzunare Peste câteva zile, dreptcredincioșii vor avea dezlegare la pește. Cea mai ieftină conservă (de sardine) poate fi cumpărată cu aproximativ 5 lei. La pescărie găsiți și prețuri piperate: crapul – 30 lei/kg; șalăul – 40 lei/kg; somnul – 48 lei/kg; carasul – 20 lei/kg; fitofagul – 16 lei/kg; hamsiile – 17 lei/kg; macroul – 18 lei/kg.
Tabloul general este sumbru. Îl vede oricine în magazine, în piețe. Prim-ministrul ne anunță cu cât mai cresc salariile și pensiile. Guvernatorul Băncii Naționale ne liniștește pentru că inflația nu crește în salturi, ci e sub control, se mișcă domol. În tot acest timp, frigiderul omului de rând e tot mai gol, de la o perioadă la alta. Doar ION, consilierul artificial al premierului, o duce boierește. Și-a propus să cunoască poporul român. Poate va reuși. Dar să-l înțeleagă, niciodată, în vecii vecilor! Lui nu îi e foame…