Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1GVjqc1-JqQLkAk_NYpk2Wf5r4dS4N-MH/view?usp=share_link
Chlamydia trachomatis este o bacterie care determină una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice, motiv pentru care transmiterea se face cu ușurință de la o persoană la alta.
Chlamydia poate afecta atât femeile cât și bărbații și se tratează relativ ușor. Fiind asimptomatică la majoritatea persoanelor, tratamentul este instituit în general târziu, în momentul în care infecția cronică a determinat deja apariția complicațiilor.
1. Boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină este una dintre cele mai frecvente complicații asociate infecției cu Chlamydia. Având în vedere că, în infecția cu Chlamydia, simptomele sunt aproape inexistente, boala inflamatorie pelvina ajunge sa afecteze uterul și trompele uterine, determinând durere pelvină cronică și, uneori, febră. În unele cazuri, formele grave de evoluție a bolii presupun spitalizare pentru administrarea de antibiotice pe cale intravenoasă.
Din nefericire, boala inflamatorie pelvină poate produce leziuni ireversibile la nivelul trompelor uterine, al ovarelor sau al uterului [1].
2. Epididimita
Epididimita este o infecție localizată la nivelul epididimului, o structură adiacentă testiculului. Simptomele epididimiei pot determina un disconfort puternic la nivelul scrotului, edem local și febră [2].
3. Prostatita
Prostatita este o infecție localizată la nivelul prostatei. Extinderea infecției cu Chlamydia la nivelul prostatei este relativ rară, dar posibilă. Simptomele infecției pot fi pronumțate: durere în timpul sau după contactul sexual, febrp și frisoane, urinare dureroasă, durere lombară [3].
4. Infecția nou-născutului
În cazul în care mama are o infecție netratată cu Chlamydia, există posibilitatea ca aceasta să fie transmisă bebelușului, în timpul nașterii. Având în vedere sensibilitatea unui copil atât de mic, Chlamydia poate determina infecții severe, cu pneumonie și afectare oculară [2].
5. Sarcina extrauterină
Sarcina uterină apare atunci când ovulul fertilizat nu ajunge până la nivelul uterului, ci se implantează în altă zonă, cel mai adesea la nivelul uneia dintre trompele uterine. Infecția chlamydiană determină formarea de țesuturi fibroase la nivelul trompelor uterine, ceea ce crește riscul de apariție a unei sarcini ectopice.
Singura soluție de tratament pentru sarcina ectopică este intervenția chirurgicală pentru eliminarea embrionului și a trompei afectate. Din păcate, această intervenție se asociază cu o creștere a riscului de infertilitate ulteroară [1].
6. Infertilitate
Infecția asimptomatica determinată de Chlamydia poate rămâne netratată, caz în care determină apariția de țesut cicatricial la nivelul trompelor uterine. În funcție de cât de extinse sunt leziunile, trompele uterine pot fi obstruate complet, ceea ce împiedică procesul de fecundare [4].
7. Artrită reactivă
Persoanele infectate cu Chlamydia au un risc crescut de a dezvolta artrită reactivă, cunoscută și sub denumirea de sindromul Reiter. Această boală afectează cel mai adesea articulațiile, ochii și uretra și poate determina o scădere semnificativă a calității vieții [2].
Cum poate fi prevenită apariția complicațiilor?
Complicațiile asociate infecției cu Chlamydia pot scădea semnificativ calitatea vieții pacientului, motiv pentru care este importantă prevenirea lor:
- Folosește în mod consecvent prezervativul în timpul contactului sexual, pentru a preveni infecția;
- Limitează numărul de parteneri sexuali; un număr mare de parteneri sexuali crește riscul de apariție a infecțiilor cu transmitere sexuală;
- Evită spălăturile intravaginale: spălăturile intravaginale modifică pH-ul local și flora bacteriană locală, ceea ce reduce eficiența metodelor naturale de apărare și crește riscul de apariția a infecțiilor;
- Mergi regulat la medicul ginecolog pentru efectuarea testelor de screening. În special dacă ai mai mulți parteneri sexuali sau dacă relația în care ești implicată nu este monogamă, discută cu medicul despre analizele pe care ar trebui să le efectuezi și despre frecvența acestora [3].
Infecția cu Chlamydia este ușor tratabilă. Din păcate, absența simptomelor și simptomele vagi care i se asociază fac ca tratarea acesteia să fie mult amânată, fapt ce predispune pacientul la a dezvolta complicații, unele dintre ele grave: prostatită, boală inflamatorie pelvină, infertilitate, afectarea gravă a nou-născutului.
Bibliografie:
1, Centers for Disease Control and Prevention. “Detailed STD Facts – Chlamydia.” Centers for Disease Control and Prevention, 2019, www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia-detailed.htm, accesat la 9.02.2023;
2. Cleveland Clinic. “Chlamydia Symptoms, Treatment, Prevention & Complications.” Cleveland Clinic, 1 Nov. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4023-chlamydia, accesat la 9.02.2023;
3. Mayo Clinic Staff. “Chlamydia Trachomatis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 11 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chlamydia/symptoms-causes/syc-20355349, accesat la 9.02.2023;
4. NHS Choices. “Complications – Chlamydia.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/chlamydia/complications/, accesat la 9.02.2023.