Avalanșă de fonduri UE la Ștefănești.
Orașul paradoxurilor și al contrastelor izbitoare dintre cei săraci și bogați, orașul făuritorilor de țară, Ștefănești, se remarcă într-un clasament al accesării fondurilor U.E. între localitățile județului Argeș. Culmea, fără a avea o armată de oameni care să întocmească proiecte!
Un oraș al contrastelor Se spune din bătrâni că omul sfințește locul. Iar în urbea dintre podgoriile vestite odinioară ale Ștefăneștilor se concretizează această zicală. Cum stă cu proiectele primăria din localitatea încărcată de istorie în care au trăit, au murit și își dorm somnul de veci întemeietorii de țară, nobilii Brătieni, aflăm în ceea ce urmează.
Ștefăneștiul va cunoaște, în perioada următoare, transformări vizibile și benefice pentru toți locuitorii. Pentru că o creșă, o grădiniță, un dispensar și alte obiective au menirea de a ridica nivelul de trai al localnicilor.
Despre Ștefănești se mai poate spune că este localitatea care „s-a schimbat la față” foarte mult după 1990, dar nu doar datorită administrației locale. Grație implicării sectorului privat, au apărut zone rezidențiale, cum ar fi cartierul „Brătieni”, situat chiar la poalele dealului unde se află capela celebrei familii.
Privit cu ajutorul unei drone, Ștefăneștiul, care a devenit oraș forțat, din ambiția unui primar din trecut, este „fracturat” pe zone care constrastează puternic. Unele priveliști sunt de-o mare frumusețe, au case impozante care se învârt după soare, spații veri întreținute și limuzine de lux. Iar alte imagini, prăfuite, sunt dominate de gospodării modeste, grădini neîngrijite și blocuri în paragină, unele dintre ele aflate într-un stadiu avansat de degradare. Un tablou al Ștefăneștiului zugrăvit în tonuri albe, gri și negre, sugerând că noul avansează peste ce este vechi.
Să știi să ceri În acest context, care este rolul administrației locale? Imens, în privința domeniului public, desigur, și al construcției de noi obiective prin care orașul să fie modernizat și dezvoltat armonios. Cu aceste gânduri s-a înscris social-democratul Nicolae Velcea în cursa electorală. Să contribuie la transformarea orașului său natal. Să facă tot ceea ce a observat că nu au reușit primarii care s-au perindat la conducerea administrației locale din 1990 încoace. Localnicii l-au investit cu încrederea lor. Scepticii bănuiau că va îngroșa rândurile aleșilor locali care nu au avut rezultate notabile și, ca atare, vor fi dați uitării. Optimiștii sperau că, totuși, noul primar va muta munții din loc. Dincolo de opiniile pro și contra, Nicolae Velcea își vede de programul său și bifează realizări. O piață, o creșă, extinderea cu mulți kilometri a rețelelor de utilități, locuri de joacă pentru copii, parcuri, înfrumusețarea spațiilor verzi, asfaltări, iluminat public plus includerea orașului în transportul public metroplitan, autobuzele S.C. „Publitrans” urmând să ajungă și aici, de la 1 iulie a.c. Sunt doar câteva dintre cele înfăptuite, până acum. Cum a reușit echipa aflată la conducerea primăriei, în doar doi ani de mandat, să realizeze ceea ce alții nu au făcut în mult mai multe mandate? Cu voință, cu dorința de a face! Iar banii vin și ei dacă știi să-i ceri, să faci proiecte eligible. Acesta-i secretul, ar spune primarul Nicolae Velcea.
Adunate în „traistă” Și edilul-șef a reușit. Culmea, nu cu vreun departament super-specializat și fără să aibă la dispoziție o armată de funcționari care să lucreze la întocmirea proiectelor, așa cum au alte primării. Primul gospodar al Ștefăneștiului și viceprimarul său au învățat singuri și s-au autospecializat în elaborarea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene. Până acum, la o primă socoteală sumară, în cei doi ani de când conduce urbea, Nicolae Velcea a adunat în „traista” comunității aproximativ 20 de milioane de euro! O parte a cheltuit pentru diverse lucrări, cu altă parte vor fi plătite lucrările aflate în derulare. Dar asta nu e totul. Nivelul pe care și-a propus primarul să-l atingă este mai înalt.
Cum a prins gustul proiectelor europene, mica echipă de la conducerea Ștefăneștiului continuă să adune documentația, să scrie, să expedieze. Primarul a jurat că nu își va încheia mandatul până când nu vor fi izolate termic blocurile. În atenția sa se află mai ales blocurile degradate din vecinătatea pasarelei rutiere. Priveliștea pentru cei care tranzitează orașul pe vechea Șosea Pitești- București este dezolantă.
Vin vremuri bune! Se vor face toate cele promise, pentru că bani europeni au tot venit la Ștefănești. Vin bani și vor continua să fie alocați datorită proiectelor eligibile, ireproșabile care primesc undă verde pe bandă rulantă! Ex-primarii localității, în toate mandatele lor nu au reușit să întocmească atâtea proiecte câte a făcut Nicolae Velcea, în doar doi ani! Per total, în tot mandatul său, politicianul social-democrat crede că banii primiți de la UE pentru diversele lucrări și obiective vor fi de aproape 40 de milioane de euro! „Sunt mult mai multe proiecte. S-au făcut multe până acum și se vor mai face. Referindu-mă la reabilitarea rețelei de apă-canal, pentru mine a fost o mare oportunitate faptul că s-au deschis aceste axe de finanțare. Până la acel moment, s-a dat voie ca primăriile să facă studiul energetic, termic și seismic pentru blocuri. Pentru mine blocurile din Ștefănești reprezintă o prioritate. Avem cinci blocuri cu mari probleme. Sunt degradate și trebuie reparate, consolidate. Trebuie schimbate tâmplăria și acoperișul. Sunt lucrări mai complexe. Lumea trebuie să știe că au mai fost axe de finanțare, cu mulți ani în urmă și așa a reușit primăria din Topoloveni să rezolve problema blocurilor de acolo. Dar localnicii să știe că tot orașul va cunoaște beneficiile acestor fonduri europene. Sunt multe de făcut, am multe planuri, sănătoși să fim să le facem pe toate!”, afirmă primarul încrezător.
Cât îi privește pe oamenii din subordinea sa, edilul-șef a constatat că și cu salariați puțini, dar buni se pot obține rezultate: „Noi funcționăm cu un total cu 60 de persoane în toată primăria și trebuie să ne concentrăm, să muncim cu toții cu maximă seriozitate pentru că de-asta suntem acolo”. Nu e lipsit de importanță faptul că experiența sa de parlamentar îi folosește din plin primarului pentru că este un bun cunoscător al legislației și asta contează. Optimismul lui Nicolae Velcea este contagios. Cetățenii din Ștefănești cred că vin vremuri bune. Mai cu seamă locatarii blocurilor așteaptă cu nerăbdare concretizarea proiectelor.