Iarna, vine vremea rece. Dar asta nu înseamnă că câinele tău trebuie să stea cald. Câinele este un animal care poate suporta temperaturi scăzute. Cu toate acestea, obișnuiți cu confortul locuințelor noastre încălzite, aceștia devin din ce în ce mai vulnerabili. Îi putem ajuta în diferite moduri, precum hăinuțe căței. Iată câteva sfaturi despre cum să vă protejați câinele de frig.
Luați în considerare rasa
Unele rase sunt mai rezistente la frig decât altele. Acesta este în special cazul raselor pitice, al raselor cu păr scurt și/sau al raselor cu o morfologie fină, cum ar fi ogarii. Aceștia au nevoie de ajutor extra, precum hăinuțe căței. Pe de altă parte, rasele cu părul lung și dens (Leonbergers, Newfoundlands etc.) sau rasele nordice (Huskies, Malamute etc.) rezistă în general bine la frig, cu condiția să nu fie tunse și să nu fie îndepărtat prea mult substrat. În general, puii și câinii foarte bătrâni sunt mai puțin capabili să lupte împotriva frigului decât câinii adulți.
Recunoașterea semnelor de răceală
Începând cu 5°C trebuie să acordați o atenție deosebită câinelui dumneavoastră și să observați cum se comportă în frig pentru a ști dacă trebuie să fie acoperit sau nu. Dacă câinele tău tremură, ezită în mișcări, respiră încet, înseamnă că îi este frig și se poate îmbolnăvi. Ar trebui să îl protejați ducându-l într-un loc mai cald sau acoperindu-l și utilizând hăinuțe căței.
Asigurarea unui adăpost adecvat
În cazul în care câinele dvs. trăiește în principal în aer liber, ar trebui să aibă un adăpost care să nu fie la sol și să fie ridicat (de exemplu, cu picioare sau un palet). Adăpostul trebuie să fie acoperit pentru a fi protejat de intemperii (ploaie, zăpadă etc.) și să fie amplasat la adăpostul vânturilor dominante. De asemenea, interiorul ar trebui să fie suficient de bine izolat, de exemplu prin așezarea de pături pe un pat de paie și prin montarea unor lamele de plastic la intrarea în adăpost pentru a preveni pierderile de căldură. Alegeti asadar cusca caine potrivita catelului dvs!
Nu legați
Mișcarea unui câine legat în exterior este restricționată, astfel încât acesta nu-și poate regla temperatura. În cazul în care temperaturile sunt negative în mod constant, câinele poate suferi degerături la labe și hipotermie, care pot fi fatale. În plus, legarea unui câine toată ziua nu este recomandată pentru bunăstarea acestuia.
Ajustarea dietei sale
În cazul în care câinele dumneavoastră trăiește în casă, nu există niciun motiv pentru a-i crește rația zilnică atunci când vine sezonul rece, deoarece acest lucru l-ar putea face să se îngrașe. Pe de altă parte, dacă trăiește afară, are nevoie de mai multă energie, deoarece metabolismul său, care trebuie să lupte împotriva frigului, este mai mare. În medie, rația ar trebui să fie crescută cu 10-20%, în funcție de condițiile meteorologice.
Alegeți hăinuțe căței
Acest lucru poate părea ridicol și inutil, deoarece câinii au un strat de păr și de grăsime pe piele care îi protejează de frig, dar uneori blana poate să nu fie suficient de caldă. De aceea sunt necesare hăinuțe căței. Jachetă de puf impermeabilă, pelerină de ploaie, haină cu căptușeală din fleece. Alegeți o haină ușor de îmbrăcat și de îngrijit și confecționată din material hidrofug pentru a vă proteja împotriva vântului și a ploii. Ar trebui să fie adaptată la mărimea câinelui dumneavoastră, astfel încât să nu fie prea strâmtă sau prea mare.
Protejarea lui în zăpadă
Dacă vă duceți câinele într-o excursie în zăpadă sau dacă ninge acasă, nu uitați să-i ștergeți labele cu un prosop cald când vine de afară și să le uscați ușor. De asemenea, puteți folosi un uscător de păr pentru a topi gheața dintre spațiile interdigitale. Atenție la sarea de pe drumuri pentru a topi gerul, deoarece este toxică pentru animalele noastre de companie, așa că împiedicați-le să lingă pământul și lăbuțele.
Utilizarea cizmelor
Pentru a proteja lăbuțele de leziuni, există două soluții posibile: purtarea cizmelor sau aplicarea unui balsam înainte de fiecare plimbare. Aceasta din urmă este adesea preferată, deoarece, spre deosebire de cizme, necesită o pregătire redusă sau deloc. Pentru a vă face propriul balsam, puteți topi 2 linguri de ulei de măsline sau de migdale dulci, 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingură de unt de shea și 4 lingurițe de ceară de albine într-o cratiță și turnați-o într-o cutie metalică ermetică înainte de a o lăsa să se întărească. NB: nu folosiți unt de cacao, deoarece poate fi toxic pentru câini.