Secretul vieții de peste 100 de ani a fost descoperit și e simplu.
Potrivit unor documente și relicve descoperite în regiunile Lankaran și Nagorno Karabach din Azerbaidjan, oamenii locurilor ajungeau să trăiască până la vârste impresionante de peste 100 de ani.
Recordul, neatestat oficial, aparține unui cioban pe nume Shirali Muslumov, care ar fi trăit 168 de ani! Specialiștii care au analizat istoricul acestuia apreciază, totuși, o marjă de eroare de aproximativ 20 de ani. Chiar și așa…
Se naște întrebarea cum reușeau acei oameni să atingă vârste atât de înaintate.
Factorul genetic este considerat primordial în durata de viață pe care o poate atinge un individ. Apoi, în funcție de stilul de viață, bariera maximă poate fi depășită sau, dimpotrivă, neatinsă, dacă oamenii sunt afectați de anumite boli sau trăiesc prost. Prost însemnând orice decizie care afectează organele interne, mușchii, oasele, neuronii, pielea, sângele…
Istoricii transmit un mesaj esențial care sintetizează ce e de făcut: să îți „cultivi” liniștea minții, departe de stres, multă filosofie și fără griji privind viitorul.
Pe latura de activitate fizică, este important trezitul de dimineață și să începi ziua prin mișcare în aer liber.
Atenție, acei oameni nu munceau până la extenuare.
Noaptea, să dormi pe jos, pe o pătură groasă în loc de saltea. Deci, pe o suprafață dură.
Bineînțeles, alimentația are un loc extrem de important în ecuația vieții. Oamenii din regiunile amintite consumau carne, dar mai ales lactate precum Ayranul, brânza de vaci sau laptele natural. Desigur, apa era curată și conținea multe minerale.
Ca o concluzie: trăim o singură dată, dar dacă o facem cum trebuie, este destul – spun istoricii meleagurilor.
Foto descriptiv / Sursa CNN