Pitești. Sancțiuni pentru șoferi, pietoni și persoane pe trotinetă.
Viteza, respectarea regulilor la traversarea drumului, precum și circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice au fost în atenția polițiștilor rutieri piteșteni, care desfășoară acțiuni pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente.
De asemenea, nu au fost neglijate recomandările pentru un trafic sigur, și au continuat activitățile pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
În ziua de 20 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au acționat pentru combaterea pricipalelor cauze generatoare de evenimente rutiere din care rezultă victime omenești. Astfel, polițiștii au acționat pentru prevenirea abaterilor la regimul legal de viteză și depistarea conducătorilor auto care depășesc viteza legală pe raza municipiului Pitești și a localităților arondate.
De asemenea, acțiunea a vizat și nerespectarea regulilor privind traversarea drumului, în cadrul acțiunii fiind acordată o atenție sporită respectării de către pietoni a regulilor în traversare, precum și transmiterii de recomandări privind felul în care să traverseze.
Totodată, în atenția polițiștilor rutieri piteșteni au fost și bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice.
În urma abaterilor constatate au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6090 de lei, fiind reținute 2 permise de conducere (conducători auto aflați sub influența alcoolului – valoare sub limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) și un certificat de înmatriculare.
De asemenea, a fost constatată o infracțiune la regimul circulației – conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.
Sancțiunile au fost aplicate astfel:
-pietoni-18 (sancționați cu avertisment);
-utilizatori de biciclete și trotinete electrice-9;
-sancțiuni aplicate ca urmare a depășirii vitezei legale-4;
-neutilizarea centurii de siguranță sau a mijloacelor speciale pentru copii-12; utilizarea telefonului mobil fără sistemul de tip ,,mâini libere”-6;
-alcool-2;
– alte abateri- 20.
Poliţiştii rutieri argeșeni vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Exemplu
În ziua de 20 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 34 de ani, din Merișani, care conducea un autoturism pe bld. Nicolae Bălcescu din Pitești, având dreptul de a conduce suspendat (cercetat într-un alt dosar penal, ca urmare a depistării în timp ce conducea sub influența alcoolului). În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvîrșită.
În contextul acțiunilor desfășurate de polițiștii rutieri, amintim reguli privind utilizarea trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice, prevăzute de cadrul legal instituit prin legislația rutieră:
- Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h ( art. 41 alin.3 din OUG 195/2002R ).
- Pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă cel puțin 14 ani ( art. 70 alin.2 din OUG 195/2002R ), iar casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă ( art. 70 alin.4 din OUG 195/2002R ).
- Se interzice transportul pasagerilor pe trotinetele electrice ( art. 70 alin.5 din OUG 195/2002R ).
- Se interzice conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică ( art. 161, alin.1, lit. m din HG 1391/2006 )
- Se interzice conducătorilor de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localităților, fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă ( art. 161, alin.1, lit. o din HG 1391/2006 )
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă ( 580 – 725 de lei ) sau cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă ( 870 – 1.160 de lei ).
Foto descriptiv