Cartier Găvana, un cartier cât un oraş.
Incursiunea reporterilor “Argeşul” prin cartierele piteştene continuă. Aşa cum v-am promis, completăm tabloul celui mai mare cartier care este Găvana. Săptămâna aceasta am mers, pas cu pas, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la fostul giratoriu din „Nord” şi până la ieşirea din Piteşti.
Acesta este, de fapt, primul cartier Găvana. Are o densitate mai mică de locuitori faţă de zonele 2 şi 3, iar explicaţia e simplă: aici a fost, practic, o întreagă industrie: Alprom – lemn, Rolast – cauciuc, Textila, fabrica de pâine Spicul, fabrica de bere, centrala CET pentru încălzirea apartamentelor…
După Revoluţie au picat, rând pe rând, toate aceste unităţi. Şi totuşi, încă există mari unităţi comerciale şi de producţie, însă private.
Cum e cu comerţul în cartier Găvana
Pe latura comercială, menţionăm complexul Auchan cu Jumbo în perimetru, ceva mai departe LIDL, Dedeman, alături de numeroase alte magazine care sunt apreciate, dar şi criticate în egală măsură. „Dacă avem, de ce sunt atât de multe. Dacă nu, de ce nu avem şi noi ca alţii…”, cam aşa pun piteştenii problema. Realitatea este că fiecare unitate are rostul ei, contribuie la economia oraşului şi deserveşte mii de persoane.
Marea noutate este că, lângă staţia Publitrans „Peco OMV”, pe o suprafaţă de peste 60.000 de metri pătraţi, va fi înfiinţat încă un complex comercial. Se vehiculează că vor veni nume importante precum Kaufland, Mc Donalds, Leroy Merlin sunt doar câteva dintre ele.
Din peisajul comercial şi de servicii nu lipsesc băncile, farmaciile, sălile de păcănele, micile magazine de cartier, covrigăriile…
Cum stăm cu producţia în cartier Găvana
Acum, în ceea ce priveşte producţia, avem în Găvana fabrica Lisa Draxlmaier, confecţionerii de textile de la Francesca, firme producătoare de cablaje şi componenete auto.
Cel puţin unele dintre ele s-au dezvoltat pe locul foştilor mari coloşi care au funcţionat până acum 20-30 de ani. Spre exemplu, în perimetrul fostei firme de prelucrare a lemnului, Alprom, se află acum mai multe unităţi de producţie cablaje.
Lângă spaţiul Rolast este o firmă care produce peleţi pentru încălzire. Curios, clădirea principală pare a nu fi utilizată. Pe faţadă este un anunţ de închiriere spaţii.
Cartier Găvana – Viaţa la bloc
Blocurile din Găvana, cele mai multe dintre ele, sunt de 8 – 10 etaje. În spatele acestora, de-a lungul unor străduţe înguste, s-au construit vile. Cu cât te depărtezi mai mult către zona de platou, cu atât creşte complexitatea acestor imobile. Adică, sunt mai luxoase cu cât sunt mai retrase.
E palpitant să faci reportaje la bloc, fiindcă e imposibil să nu dai peste vreo gospodină care stă la geam şi gesticulează în semn de revoltă că filmezi sau fotografiezi. Per ansamblu, ca în tabloul „Gioconda”, fiecare bloc are unul sau mai mulţi observatori în ipostaza Giocondei. Ei urmăresc tot ce mişcă şi oricum ai da-o nu scapi fără să fii interogat. Nici nu mai văd rostul sistemul de supraveghere, serios…
Oricum, experienţa căpătată de-a lungul anilor m-a ajutat să trec peste aceste minuscule piedici şi, astfel, am descoperit cea mai haioasă denumire a unei asociaţii de proprietari. Ţineţi-vă bine, se numeşte „Răgnetul Carpaţilor”, la blocul D5. Probabil oamenii s-au inspirat din opera lui Caragiale şi, neavând drepturi de autor, au scris „răgnet” în loc de „răcnet”. Glumesc, evident.
Cam acesta este cartierul Găvana, cel mai mare din Piteşti. Am spus, este un fel de oraş în oraş şi chiar nu cred că sunt departe de adevăr, având în vedere toate cele descrise mai sus.
La final, o completare: Găvana este principala zonă de tranzit către Bascov, nod rutier important cu trimitere către Vâlcea – Sibiu sau Curtea de Argeş – Transfăgărăşan.