Sebastian Zidaru, elevul din Pitești care pune preț pe educație și valori.
Sebastian Zidaru învață la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Pitești. Este elev în clasa a XII-a, la profilul Filologie intensiv. Implicat în diverse proiecte, liceanul își dorește o schimbare în comunitate. Îi place să scrie și să citească, punând preț pe educație și valori. După absolvirea liceului, își dorește să urmeze Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Despre pasiuni și reușite, Sebastian ne-a vorbit în următorul interviu.
– Povestește-ne despre experiența ta de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Argeș.
– Consiliul Județean al Elevilor Argeș (CJE) este o structură la care țin mult; în cadrul ei m-am dezvoltat și am avut ocazia să duc mai departe ideile generației mele. Din postura de elev reprezentant, mi-am dorit foarte mult să arăt că tinerii pot face lucruri frumoase, că mai au principii și repere clare. Am reușit să fiu un sprijin pentru mulți colegi, fapt care mă motivează și îmi dă energie.
Activitatea în cadrul CJE Argeș este complexă; mereu apar situații neprevăzute, care mă solicită și îmi îmbogățesc experiențele din mai multe puncte de vedere. Alături de colegii mei, am încercat să consolidez câte un Consiliu Școlar al Elevilor în fiecare unitate de învățământ din județ. Atunci când ești ales într-o funcție de reprezentare, trebuie să uiți de interesele personale și să faci ceea ce este bine pentru comunitate. Consiliul Elevilor este structura prin care elevii își fac auzită vocea.
-Totodată, ești președintele Centrului de Tineret OVD Argeș și redactor-șef al Revistei Timpul Argeș. Cum te împaci între atâtea responsabilități?
– Centrul de Tineret OVD Argeș face parte din Asociația „Viitorul suntem noi”, o organizație non-guvernamentală cu scop filantropic. În cadrul Centrului, coordonez o echipă de peste 150 de voluntari din județul nostru, în acțiuni de binefacere. Am decis să mă implic în domeniul voluntariatului deoarece simțeam că astfel pot să ajut oamenii din jurul meu. În timp, am format o echipă dedicată, tânără și implicată. Activitățile noastre au fost diverse și perpetue. Binele nu se face doar de sărbători; oamenii aflați în situații grele au nevoie de sprijin mereu. Prin această organizație am primit multe lecții de viață. Am văzut persoane bolnave, dar care erau mai fericite decât mulți dintre noi, am întâlnit oameni săraci foarte educați și respectoși, am cunoscut copii care, deși au fost abandonați de părinți în centre de plasament, nu au renunțat să viseze și să zâmbească. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut această experiență care m-a adus cu picioarele pe pământ și m-a învățat să apreciez mai mult ceea ce am.
Revista Timpul Argeș este cel mai nou proiect în care m-am implicat. Pasionat de scris, mereu mi-am dorit să am un loc unde să-mi expun ideile, creațiile și viziunile. În luna iunie a.c. s-a format în mod integral redacția revistei. Ne dorim să promovăm cultura în rândul tinerilor și să îi inspirăm. Faptul că fac ceea ce îmi place, mă stimulează, îmi dă energie. Deși sunt zile în care am mult de lucru, nu simt oboseala. Sunt dedicat și implicat, nu rămân într-un proiect dacă nu pot face performanță, dacă nu pot aduce un plus valoric. Cu un program bine stabilit, duc la capăt fiecare proiect în care mă implic.
– Despre participarea la Festivalul internațional al aforismului ce ne poți spune?
– Am obținut, recent, premiul al III-lea la Festivalul internațional al aforismului, unde „au înflorit” multe cugetări interesante . „Au înflorit pomii! Sufletele oamenilor când?” * „De foame, probabil, am început să ne mâncăm între noi.” * „Unii sunt de părere că ori au dreptate, ori nu li se dă dreptate.” * „Noi iubim moartea, nu ne temem de ea. Adevărata moarte nu e groapa, ci păcatul.” * „Cine a zis: Codru-i frate cu românul, avea dreptate. Atât codrul, cât și românul sunt furați.” * „Un om și-a iubit atât de mult aproapele, că aproape a vrut să-l ajute.” * „Tinerețea e cum vrei, bătrânețea-i rodul ei.” – iată doar câteva dintre aforismele premiate. În anul 2021, am mai fost laureat în cadrul acestui festival și astfel am debutat într-o antologie colectivă.
– De unde a pornit și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru scris?
– Pasiunea pentru scris mi-am descoperit-o prin clasa a VII-a, când am compus prima poezie. Pentru mine, scrisul este terapie, o evadare din cotidian, prin el mă reîncarc și reușesc să-mi așez ideile. Am o liniște sufletească de nedescris când creez. Această pasiune pornește din momentele de contemplație, „Scrisul, pentru mine, este doar gândire prin intermediul degetelor mele.” (Issac Asimov).
– Ce planuri și dorințe ai după absolvirea liceului?
– După terminarea liceului, îmi doresc să urmez Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Vreau să fac în continuare ceea ce îmi place și să fiu fericit.
– Ce mesaj le transmiți tinerilor?
– Să nu uite să fie oameni. Respectul și cultura să nu le fie străine. Să zâmbească și să își trăiască prezentul, cu grija viitorului. Să nu uite de unde pleacă și de cine au fost ajutați. Să stea aproape de Dumnezeu și să își iubească țara. Avem privilegiul să fim români și avem datoria de a lupta pentru neamul nostru. Nu uitați crezul poetului Radu Gyr și nu renunțați la visuri: „Înfrânt nu ești atunci când sângeri,/Nici ochii când în lacrimi ți-s./Adevăratele înfrângeri,/ Sunt renunțările la vis”.
Am reținut spre publicare și o creație a intervievatului nostru:
Doamne,
Nu trăiesc să fiu bogat
Doresc voia să Ți-o fac,
Nu trăiesc să am palate
Îmi doresc doar sănătate,
Nu vreau să cad în ispită
Îmi doresc să mor în tihnă,
Nu vreau să plătesc tribut
Să regret ce am făcut,
Nu-mi doresc să stau în lux,
Îmi doresc să pot s-ajut,
Nu-mi doresc să fiu faimos
Îmi doresc a inspira,
Suflete să pot salva.