Iată o știre cu adevărat de breaking news <<Prințul Charles – la ediția viitoare a „Simfoniei lalelelor”!>>
Imediat, îți pui întrebări: Cum? De ce? Vine, acum, în calitate de rege al Marii Britanii?
Fondatorul „Simfoniei lalelelor”, neobositul susținător al, probabil, celei mai longevive inițiative culturale din România, neobositul nonagenar dr.ing. Ilarie Isac, produce această știre într-un săptămânal argeșean, unde are o rubrică – „Picătura de frumos”. Despre ce este vorba ? Ne referim la știre, pentru că ea se înscrie în eforturile consecvente ale părintelui „Simfoniei”, ca aceasta să dobândească, din ce în ce mai mult, calitate, ca o partitură care de pe o mult îngrijită platformă cultural-ștințifică, să fie mereu vie, atrăgătoare, surprinzătoare. Se cunoaște interesul pe care prințul Charles, îndrăgostit de Transilvania, îl are față de frumusețile acestor locuri. O dovedesc desele excursii pe care le-a făcut în satele de aici, la Viscri și Valea Zălandului, unde are proprietăți. L-au atras varietatea florală, specii care nu se mai regăsesc în Europa. De aici ideea de a le face cunoscute într-un album. Astfel, peste 70 de artiști, designeri și meșteșugari au realizat ceva de excepție – „The Transilvania Florilegium”.
Este o contribuție de preț la cunoașterea patrimoniului natural românesc, flora spontană, și, implicit, un exemplu de politici de protejare și conservare a mediului. Albumul conține imagini a peste 1200 de specii de plante, prezentate în acuarelă. Printre ele, se numără brândușa de toamnă (Crocus banaticus).
Albumul a fost lansat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unire, într-o festivitate organizată de Institutul Cultural Român, la Londra și la care a participat și prințul Charles. La vremea respectivă, în 2018, presa a relatat în amănunt evenimentul. Pornind de la aceasta, dr. ing. Ilarie Isac propune și face demersuri în acest sens – ca la viitoarea ediție a „Simfoniei lalelelor” un stand oficial, de onoare, să fie destinat initiațivei prințului Charles, devenit rege al Marii Britanii, de a promova diversitatea naturală a florei sălbatice transilvane. Adică, imagini din acest florilegiu transilvan cuprins în album. Cum „Simfonia” este, de fapt, o pledoarie pentru perpetuarea frumosului floral în toate așezările țării, „standul regelui” ar deveni legitimarea intrării „partiturii” piteștene în „ concertul” floricol european. Ziarul „Argeșul”, care a pledat statornic pentru menținerea unui standard înalt al „Simoniei”, găzduind-o generos în paginile sale, se alătură cu satisfacție propunerii și așteaptă cu interes materializarea ei. Implicarea Primăriei Pitești este absolut necesară, ca instituție tutelară.