Metamorfoza cartierului Craiovei din Piteşti.
Este binecunoscut datorită străzii care-i poartă numele – un drum intens circulat, de legătură directă cu centrul municipiului pe un sens, respectiv ieşire spre comuna Bradu şi alte direcţii pe celălalt sens.
Totodată, în proximitatea sensului giratoriu se află cel mai important punct comercial din zonă, anume Kaufland.
În inima cartierului se află piaţa, zona de relaxare şi una din cele două farmacii non-stop din Piteşti.
Din nefericire pentru micii negustori, piaţa Craiovei nu se mai bucură de cine ştie ce vânzări, prin urmare şi aceştia şi-au redus volumul de activitate.
Piaţa este restrânsă şi organizată într-un cort care, să recunoaştem, arată mai bine decât dărăpănătura din Prundu sau Războieni.
Culorile cartierului
Cât priveşte zonele cu blocuri, acestea sunt caracterizate de existenţa spaţiilor verzi din abundenţă, însă multe dintre ele nu sunt toaletate corespunzător. Peisajul este unul monoton, „adormit”, şi doar rufele întinse la uscat pe sârmă dau culoare – nu în sensul care ar fi de dorit.
Garaje şi anexe la greu
Totodată, am remarcat prezenţa a numeroase garaje şi anexe care, în alte cartiere, au fost demolate. Ei bine, în „Craiovei” se pare că administraţia locală nu a luat măsurile cuvenite. Unele nici măcar nu sunt folosite pentru vehicule, iar în interior proprietarii depozitează te miri ce scule, borcane şi alte lucruri mai mult sau mai puţin folositoare.
Zona copiilor
Locul de joacă din cartier include un teren de sport, o stâncă pe care micuţii cu înclinaţii înspre alpinism se caţără, precum şi spaţiul cu aparate de fitness, tobogane, balansoare. Părinţii se pot relaxa la căsuţele din lemn din imediata apropiere sau pe băncile din perimetru.
Lângă se află o toaletă publică într-o stare destul de precară, cel puţin la exterior unde pereţii sunt deterioraţi şi mâzgăliţi.
Pensionar cu vedere de uliu
În dreapta părculeţului, spre Smârdan, se află un club al seniorilor. Pensionarii socializează la table, şah, tabinet, poker etc. Urmăresc iepureşte tot ce mişcă, deşi, aparent, ai spune că sunt în lumea lor. Iată, cu toate că ne-am străduit să fim cât mai discreţi, ne-au surprins că fotografiem şi am fost abordaţi de către un bărbat cu reminiscenţe de agent secret, care ne-a rugat să nu-i facem publică imaginea. „Nu vreau să apar în nicio bază de date„, ne-a transmis acesta.
Până acum, pare că nu s-au schimbat multe în acest cartier piteştean. Singurele noutăţi importante ar fi noile blocuri care s-au construit şi altele care se află în diferite faze de execuţie.
Cei sclipitori
Centrul educaţiei este o binecunoscută unitate de învăţământ care dăruieşte pe bandă rulantă olimpici. Şcoala Mihai Eminescu este considerată „giuvaerul de pe coroană” în acest sens.
Doar anul acesta ziarul nostru v-a prezentat mai mulţi elevi sclipitori care s-au remarcat prin rezultate excepţionale la învăţătură.
Un bun exemplu este Ruxandra Pantazică, elevă în clasa a VII-a la „Eminescu”. Aceasta a realizat o performanță unică pentru instituția de învățământ pe care o reprezintă: a obținut, pentru a doua oară în decursul aceluiași an școlar, premiul I la faza finală a unei Olimpiade Naționale.
Cei năpăstuiţi
De partea cealaltă, în lumea mai puţin sclipitoare din „Craiovei”, vedem destui cerşetori care şi-au ratat viaţa sau au fost loviţi de vreo nenorocire. Stau, de obicei, în centrul cartierului, în apropierea fostului cinema „Dacia”, actualmante un aşa zis „centru de ajutor”.
Tot la capitolul cu aspecte mai puţin plăcute descoperim imobile care au fost abandonate, unde cândva au funcţionat unităţi de alimentaţie, comerciale ş.a.m.d.
Concluzie
Per ansamblu, cartierul „Craiovei” este unul în care ai parte de linişte, de multe spaţii verzi, de magazine şi de o şcoală renumită. Nici imobiliarele nu sunt de neglijat, însă aici e vorba de bani. Cine îşi mai permite în vremurile actuale să se mute într-un apartament nou construit, asta e altă poveste.