Atenție, părinți și profesori: E clar, e ilegal!
La ultima conferință de presă organizată de Inspectoratul Școlar Județean Argeș, generalul Dumitru Tudosoiu (foto – dreapta) a lămurit mai multe aspecte care țin de ce au și ce nu au voie să facă dascălii.
Una din situațiile reclamate de anumiți părinți este organizarea pentru strângerea de fonduri în vederea modernizării sălilor de curs. Fondul clasei, cum se mai spune.
Este important de știut că nu este doar imoral, ci și ilegal ca învățătorii și profesorii să solicite bani pentru asemenea demersuri.
Desigur, dascălii care au un cerc de apropiați cu părinții (se știe că există la aproape fiecare clasă), înaintează acestora propunerea, în privat, și atunci totul devine legal, fiindcă părinții sunt, practic, cei care devin inițiatori.
Solicitarea trebuie, în orice caz, să fie dezbătută în comitetul de părinți.
Este valabil și în situația în care se dorește purtarea de uniforme școlare. Aici apar alte tactici de „binefacere”, fiind persoane care indică spre anumite societăți care produc îmbrăcăminte, deoarece au relații apropiate cu patronii.
Evident, este aproape imposibil să găsești un producător sau distribuitor care nu are „treabă” cu nimeni.
Se aplică și în cazul serviciilor de catering, dacă se optează pentru acest lucru.
Din aceste motive, tensiunile care se iscă pe grupurile de părinți pot degenera, uneori, în acuzații grave care duc la deteriorarea relațiilor.
În final, tot elevii sunt cei mai afectați, pentru că pot fi izolați sau se pot simți izolați de ceilalți care au un alt punct de vedere sau o altă situație socială.
Tot la conferința de presă de săptămâna trecută s-a discutat și despre problema meditațiilor cu profesorul de la clasă.
Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se sancționează.
Art. 176 alin. (1) prevede că sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
- a) avertisment;
- b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;
- c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
- d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.