Pitești. Odată cu școala reîncepe nebunia în trafic
Peste doar câteva zile începe noul an şcolar şi elevii vor reveni în bănci, iar una dintre preocupările prioritare pentru autorităţi o constituie siguranţa copiilor, a cadrelor didactice, a unităţilor de învăţământ.
Poliţia Siguranţă Şcolară va folosi poliţişti – de ordine publică, rutieri, antidrog, locali -, jandarmi şi psihologi pentru a combate fenomenul de bullying, violenţa în şcoală, şi în proximitatea acesteia, precum și traficul de droguri. Se va acţiona punctual în sensul că dacă într-o unitate de învățământ sunt probleme cu absenteismul şi mulţi elevi sunt în pericol să abandoneze şcoala, atunci campania de prevenire pe astfel de cazuri se va face în şcoala respectivă.
De asemenea, dacă în altă unitate de învăţământ sunt probleme cu drogurile, de exemplu, sau au fost semnalate cazuri de bullying, atunci poliţiştii vor acţiona acolo în acest sens.
Poliţia Siguranţă Şcolară poate interveni şi în cazurile de violenţă în familie. Cadrele didactice pot anunţa atunci când un elev vine vânăt la şcoală, iar rănile nu par să fie de la o hârjoneală nevinovată între copii.
O problemă nerezolvată
O problemă la care încă nu i s-a găsit rezolvarea este aceea că, la începutul noului an de învăţământ, foarte mulţi părinţi, bunici sau rude se strâng la poarta şcolii, pentru a-şi lăsa copiii. Se blochează nu doar căile de acces, ci şi trotuarele, spaţiile verzi, aleile şi bună parte din strada unde este amplasată şcoala respectivă. În această situaţie se poate cere un număr mai mare de jandarmi în zonă dacă se constată o tulburare a ordinii publice, dar şi de poliţişti rutieri, pentru fluidizarea traficului unde maşinile lăsate în alte locuri decât cele autorizate încurcă circulaţia. Cea mai mare aglomeraţie se înregistrează la orele „de vârf”, când elevii intră sau ies de la cursuri. În apropierea unor şcoli există parcări publice, unde unele locuri sunt închiriate de locuitorii din zonă şi asta poate genera conflicte cu beneficiarii contractelor de închiriere, însă cele mai multe instituţii de învăţământ sunt lipsite de parcări. Cele mai multe probleme apar la Colegiile „I.C. Brătianu” şi „Zinca Golescu” din centrul Piteştiului, dar şi la licee şi colegii din cartiere unde apar ambuteiaje.
Sigur, prezenţa poliţiştilor, jandarmilor, poliţiştilor locali în faţa şcolilor poate avea efect descurajator. Dar asta nu-i de-ajuns. Lipsa locurilor de parcare (şi) în zona unităţilor de învăţământ este un neajuns, iar autorităţile locale trebuie să găsească soluţii la această problemă.
Siguranţa în unităţile de învăţământ
„Școala este mediul dedicat învățăturii, dar și socializării. Elevii trebuie să știe că nu sunt singuri, că se pot adresa unui adult de încredere – învăţător, profesor diriginte, consilier educaţional – de îndată ce întâmpină dificultăți şi care îi pot ajuta în gestionarea unor situaţii deosebite cu care se confruntă la un moment dat. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară Argeș au elaborat o serie de recomandări pentru începutul anului școlar valabile atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi şi cadrele didactice. Inspectoratul de Poliție Județean Argeș este alături de elevi, părinți și cadre didactice în noul an școlar și va desfășura permanent activități în unitățile de învațămănt, pentru creșterea siguranței în unităţile școlare și în zona adiacentă acestora”, a transmis poliţia judeţeană.
Potrivit legii, siguranța în unitățile de învățământ se realizează sub coordonarea prefectului și este în responsabilitatea autorităților administrației publice locale.
În fiecare județ, sub coordonarea prefectului, se elaborează sistemul-cadru de asigurare a protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și a personalului didactic de către reprezentanții inspectoratului școlar, ai poliţiei şi jandarmeriei. În fiecare unitate școlară, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinților, emite un regulament de ordine interioară, cu precizarea condițiilor de acces în școală al profesorilor, elevilor și al vizitatorilor. Regulamentul este pus și la dispoziția inspectoratelor judeţene de poliţie şi jandarmerie, pentru a proceda în consecinţă.
Consiliile județene și consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care se crește siguranța unităților școlare, la solicitarea consiliului de administrație al unităților școlare, cu sprijinul de specialitate acordat de poliție, conform prevederilor privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor stabilesc pentru elevii unității respective cel puțin un semn distinctiv, cum ar fi ecuson, uniformă, eșarfă sau altele asemenea.
Prefectul împreună cu reprezentanți ai inspectoratului școlar şi ai instituţiilor abilitate analizează trimestrial modul în care este asigurată protecția unităților de învățământ, elaborând și derulând programe sau proiecte de prevenire a violenței în mediul școlar.