Musceleancă declarată Tezaur Uman Viu.
Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru 15 persoane din ţară, apreciind astfel talentul și efortul lor în a transmite elementele de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
Printre acestea se află şi Viorica Olivotto, din Nucșoara, cea din ale cărei mâini măiestre ies cusături și țesături populare de excepţie și care a ales să transmită mai departe generațiilor viitoare secretul acestui meșteșug în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, condusă de Elena Iagăr.
Viorica Olivotto este un depozitar viu al valorilor tradiționale românești pe care le transmite cu pasiune copiilor și tinerilor, făcându-i să îndrăgească și să poarte cu drag și mândrie costumul tradițional românesc în general şi muscelean în special. Este dovada vie a spiritualității românești, a trăiniciei și perpetuării tradițiilor.
„Sunt onorată de primirea acestui titlui și mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit pentru a ajunge aici. Din suflet, mulțumiri tuturor celor care mi-au apreciat munca și au făcut totul să pot să las mai departe moștenire celor care vin din urmă măcar o parte din istoria și tehnica cusăturilor tradiționale muscelene. Îi iubesc pe copiii și profesorii din Școala Populară de Arte și le mulțumesc din toată inima pentru sprijin și pentru toate momentele frumoase pe care le-am trăit impreună” a declarat Viorica Olivotto după aflarea veștii şi care, deşi are o vârstă înaintată, a acceptat să devină profesor al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti şi să le dezvăluie copiilor tainele meştesugului popular românesc.
Programul Tezaur Uman Viu, pornit ca o inițiativă UNESCO, este gestionat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și urmărește identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale, în cadrul comunităților din care fac parte.