Există un obicei, probabil nu numai la noi, acela de a schimba pe „nr.1” atunci când treburile nu merg. Așa sunt schimbați antrenorii în sport, selecționerii la fotbal mai ales, directorii, inspectorii ș.a.m.d. Cu siguranță, acel „nr. 1” are o parte de vină, dar nu el intră pe teren, nu el este de vină, ca selecționer, dacă „baza” este săracă, nu el încurcă treaba, dacă n-are resurse financiare și colectiv competent. Sigur, funcționează – cu rezultate excelente – premisa succesului: omul potrivit la locul potrivit. Am schimbat un nou ministru al Agriculturii. La Învățământ, România înregistrează un record european: din 1989 încoace, aproape 30 de miniștri! Constatați că în respectivele domenii s-a îmbunătățit ceva? La Agricultură a revenit ministrul Daea. A avut două intervenții care i-au adus multe glume, ironii cât cuprinde: 1. cormoranul mănâncă mult pește și este dușmanul piscicultorului și 2. oaia este salvarea! Și într-un caz și în celălalt, ministrul a pornit de la adevăruri vizibile: cormoranul este un mare consumator de pește, iar oieritul, la noi, este… „oaia neagră”, crescătorii/ciobanii cerând (și neprimind) mereu ajutor pentru a eficientiza un obicei tradițional în decădere.
Se știe, de multă vreme, că lâna – pe mapamond un adevărat aur – la noi este aruncată. Schimbăm miniștri Agriculturii – Daea a mai avut două mandate – în 2004 și între 2017-2019 – dar nu privim cu responsabilitate domeniul. Irigațiile au fost distruse. Vandalizarea sistemelor (care atenuau seceta) este scandaloasă.
Rezultatele se văd, iar guvernele, criticând ministerul, n-au resuscitat irigațiile. Mai mult, în P.N.R.R., irigațiile sunt lăsate în grija… Bruxellului. Pomicultura românească primește an de an lovituri devastatoare, iar România importă mere. Și, când este recoltă, pomicultorul iese în pagubă: n-are cum să-și valorifice producția, astfel că, în multe livezi, culesul n-a mai avut loc!!! Costul culesului întrece prețul scandalos cu care „băieții deștepți” își bat joc de producător (asta și în legumicultură, și în producția de pepeni, de varză ș.a.).
Premierul Ciucă a prezentat un bilanț al guverului la șapte luni. Numai lapte și miere, dar în piețe și în magazine prețurile au luat-o razna! Cei 50 de bani pentru „ajutor” la pompă pentru cetățeni sunt o glumă ce va traversa decenii! Se anunță o criză alimentară stimulată de secetă, de conjunctura internațională, dar și de lipsa de prevenție. Am fi vrut să vedem program special pentru agricultură, căci încă se mai poate repara câte ceva!
Un program care să-l ajute pe producător de la procurarea seminței, la îngrășăminte, pesticide, motorină, prețul apei (acolo unde este cazul) ș.a. De ce nu „merge” agricultura? De-aia, domnule Daea și domnule Guvern!!! Soluția? Vom schimba ministrul dacă… nu plouă! Cât timp intermediarul face avere, iar producătorul pierde, sărăcește, problema se va adânci.