Apa joaca un rol extrem de important in agricultura. In lipsa irigarii adecvate, recolta poate scadea considerabil, iar in cazul extreme, intreaga cultura poate fi compromisa.
Plantele depind de apa pe tot parcursul dezvoltarii, iar lipsa precipitatiilor reprezinta o amenintara serioara pentru toti fermierii.
In ultimii ani, seceta reprezinta o problema reala, iar acest lucru ii determina pe agricultori sa se orienteze catre culturi ce se pot adapta lipsei de precipitatii, astfel incat recoltele sa ramana la fel de profitabile.
Tipurile de culturi rezistente la seceta
Exista mai multe tipuri de culturi care nu necesita foarte multa apa pentru a se dezvolta optim. Desi tolereaza seceta mai bine, asta nu inseamna ca nu au nevoie deloc de apa, mai ales in cazul insamantarii sau crearii rasadurilor.
Trebuie sa stii ca rezistenta la caldura nu este acelasi lucru cu rezistenta la seceta, deci ai grija sa nu confunzi aceste doua aspecte.
Iata care sunt tipurile de culturi ce nu necesita umiditate constanta
- Rosiile – Aceste plante obisnuiesc sa foloseasca rezervele de apa retinute in sol, fara a avea nevoie de irigare constanta. Astfel, multe tipuri de rosii pot reprezenta o optiune excelenta pentru a obtine culturi profitabile chiar si in conditii de seceta. Daca iti doresti sa achizitionezi seminte de tomate cu aceste caracteristici, iti recomandam magazinul online Cropmarket.
- Fasole, pepeni, dovlecei, porumb, ardei sau castraveti – Adesea, culturile specifice sezonului rece tolereaza bine seceta.
Solutii pentru gestionarea secetei
Compostul – Daca ai culturi in zone secetoase, este recomandat sa folosesti compost pentru ca plantele sa se dezvolte optim cu o umiditate limitata. Materia organica din compost ajuta plantele sa formeze radacini care sa ajunga adanc in sol si sa se hraneasca folosind apa prezenta la adancimi mici.
Mulcirea – Aceasta tehnica ajuta solul sa pastreze umiditatea optima si totodata, sa mentina solul la temperaturi reduse. Totodata, mulcirea diminueaza si aparitia buruienilor cu care in mod normal, plantele din cultura concureaza pentru apa. Pentru mulcire, poti folosi iarba cosita fara erbicide sau pesticide, in cazul in care urmaresti obtinerea unei recolte ecologice. Paiele, aschiile de lemn sau frunzele pot fi, de asemenea, folosite pentru mulcire.
Pentru a obtine rezultate garantate atunci cand iti doresti sa mentii apa in sol, trebuie sa adaugi minimum 10 cm de mulci deasupra solului.
Sistemele de picurare –Picurarea reprezinta cea mai sigura si eficienta tehnica de irigare.
Asadar, indiferent ca ai culturi intr-o zona afectetata de seceta sau te ingrijoreaza aparitia acesteia in regiunea in care te afli, este recomandat sa te orientezi catre plante ce se pot dezvolta chiar si cu o cantitate mai mica de apa.