Sute de oameni la cules de cireşe şi vişine în Argeș.
Mari, roşii, cărnoase, zemoase, apetisante. Ispitele papilelor gustative. De aceste tentaţii delicioase au avut parte cei care, la sfârşitul săptămânii, au intrat pe poarta Institutului Pomicol de la Mărăcineni. Chemarea conducerii prestigiosului institut, unic în ţară, nu a rămas fără ecou. Informaţia s-a rostolgolit pe reţelele de socializare. Cei dornici să culeagă fructele care în vechime dădeau şi denumirea perioadei, Cireşar, au fost invitaţi în livadă. Una mare, imensă, întinsă pe multe hectare. Ce a ieşit, a fost peste aşteptările iniţiatorilor.
Parfumul copilăriei Grupuri de oameni de diverse vârste. Mame cu copiii de mână, vârstnici, adolescenţi. Cu toţii dotaţi cu găleţi, lădiţe ori sacoşe mari de rafie. Începând cu ora 9, vineri şi sâmbătă, se adunaseră la poarta Institutului Pomicol de la Mărăcineni. I-au trecut pragul cu entuziasm. Au primit indicaţiile organizatorilor şi s-au răspândit în livada întinsă care părea nemărginită. Alţii au venit cu maşinile personale. Şi nu unele modeste. Autoturisme străine, mărci importante, ba chiar şi câteva jeep-uri!
Familii întregi, părinţi, copii plus bunici, ca-ntr-o zi de mare sărbătoare reflectată pe chipurile lor luminoase sub razele soarelui de iunie. Totul a decurs ca-ntr-o frumoasă poveste cu parfum de amintiri. De câte ori, seniorii de astăzi, mici fiind, nu se vor fi căţărat până-n vârfurile pomilor din livada copilăriei? Ca un arc peste timp, au simţit din nou gustul adevărat al fructelor roşii, lucioase, semeţe, ascunse prin frunzişul pomilor. Dar nu au mai „escaladat” pomii, ci au luat ce au găsit, doar întinzând mâna.
Fructe în căldare În condiţiile în care în pieţe cireşele se vând cu peste 10 lei/kg, cei interesaţi de un chilipir au avut posibilitatea să cumpere fructele verii cu doar 6 lei/kg! Extrem de avantajos raportat şi la calitatea mărfii. După cum ne-a precizat Iosif Dragomir, director tehnic al Institutului Pomicol Mărăcineni, oamenii care au participat la acţiune au avut la dispoziţie trei soiuri de cireşe dintre cele mai bune şi vişine de calitatea I.
Fructele, la discreţia tuturor. Fiecare culegea şi lua… cât putea duce. Cu căldarea, lada, plasa și… portbagajul. Totul a decurs în cea mai deplină ordine. Într-un anumit punct, la capătul rândurilor de pomi, oamenii aşezau pe un cântar cantitatea de cireşe sau de vişine adunată cu mâna. Achitau contravaloarea, apoi plecau mulţumiţi că au făcut o afacere bună. Toată lumea a avut de câştigat. Pe de o parte Institutul Pomicol care, fără acţiuni de acest fel, nu ar putea recolta cantităţi uriaşe de fructe de pe suprafaţa totală a celor 320 de hectare. Pe de alta – clienții culegători și-au asigurat o rezervă de vitamine la preț convenabil. În plus, s-au ales cu fructe de calitate superioară. Bonus a fost bucuria ceasurilor agreabile petrecute în mijlocul naturii. La Institutul Pomicol de la Mărăcineni, culesul din livadă a devenit deja o tradiție. O fi fost ea, la origini, americănească, cum spun unii, dar acum e neaoș românească.