Centru after-school la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Pitești
Biserica Ortodoxă se implică în viaţa socială. A făcut-o dintru începuturile ei. Şi întotdeauna în istorie, mai ales în vremurile de restrişte.
La nivelul fiecărei eparhii se derulează programe sociale pentru sprijinirea categoriilor vulnerabile. Iar la acest capitol, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului excelează. Sectorul Social-Filantropic coordonat de părintele consilier eparhial Andrei Diaconescu a iniţiat – şi o face în permanenţă – o multitudine de programe de acest fel.
Recent, la iniţiativa Părintelui Calinic Argeşeanul, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a fost concretizat un proiect deosebit, prin înfiinţarea unei noi şcoli de tipul after-school.
Copiii, în centrul atenţiei
Multe familii se confruntă cu lipsuri financiare, în aşa măsură încât se văd în imposibilitatea de a-şi trimite copiii la şcoală. Statisticile oficiale sunt îngrijorătoare, abandonul şcolar fiind un fenomen incontestabil. În acest context, pe lângă ajutoarele de la stat sunt binevenite cele oferite de Biserica strămoşească.
Fiecare parohie în parte, chiar şi cele care nu dispun de mari resurse financiare, are, periodic, pregătite pentru cei mai săraci copilaşi ai comunităţii, pachete cu alimente, obiecte vestimentare, încălţăminte. Cel mai mult îşi fac simţită prezenţa preoţii în preajma sărbătorilor pascale sau de a celor de iarnă, când merg încărcaţi cu daruri la uşile familiilor sărmane cu mulţi copii. Aceleaşi drumuri le bat slujitorii altarelor de pe cuprinsul eparhiei noastre şi în luna septembrie, înaintea începerii anului şcolar, când le sunt oferite elevilor rechizite şcolare.
Tot prin coordonarea Sectorului Social-Filantropic condus de părintele Andrei Diaconescu, în fiecare toamnă mii de ghiozdane ajung la micuţii care au atâta nevoie de ele.
Standarde occidentale
S-a făcut un pas înainte şi este vădită preocuparea slujitorilor lui Dumnezeu pentru nivelul de pregătire al elevilor proveniţi din familii defavorizate. În acest sens, în ultimii ani, în mai multe parohii de pe cuprinsul eparhiei Argeşului şi Muscelului au fost înfiinţate centre after-school, precum cel de la Mioveni sau de la biserica „Sf. Femei Mironosiţe” din cartierul piteştean Găvana.
Recent, un alt proiect a fost pus în practică, tot la iniţiativa şi întâiului păstor sufletesc al argeşenilor şi muscelenilor, ÎPS Calinic. La demisolul bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din apropierea Bazarului „Gh. Lazăr” a fost amenajat la standarde occidentale un centru de tip after-school. Deşi spaţiul este restrâns, s-au făcut eforturi considerabile pentru ca beneficiarii să aibă condiţii la care nici nu au visat.
Pentru ca proiectul să fie o reuşită remarcabilă, şi-au adus contribuţia mai multe instituţii. Pe lângă investiţia considerabilă a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, prin Sectorul Economic şi Construcţii, coordonat de părintele arhimandrit Caliopie Ichim a răspuns „prezent” şi Consiliul Judeţean Argeş. S-au alăturat DGASPC Argeş şi pentru buna funcţionare a centrului şi-au dat avizele Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Ministerul Muncii.
Pentru trup şi pentru suflet
Concret, în fiecare zi la centru after-school pus sub ocrotirea Sf. Vasile cel Mare, 15 copii cu vârste cuprinse între 6-10 ani petrec, cu mult folos sufletesc, dar şi trupesc, după-amiezele. Este locul în care stau șase-șapte ceasuri, de la ora 12, când termină programul la şcoală, până la ora 18.
După ce primesc mâncare caldă, preparată în incinta parohiei, unde sunt respectate toate standardele privind alimentaţia publică, se derulează o serie de acţiuni educative, dintre cele mai diverse.
Profesori de la Colegiile Naționale „Zinca Golescu” şi „Al. Odobescu” din Pitești, care fac voluntariat le asigură celor 15 elevi meditaţii la principalele discipline şi la limba engleză, îi ajută la pregătirea temelor etc. Aici au loc şi diverse activităţi recreative, cursuri de dans, de calculator, de şah și de desen. Au fost amenajate o bibliotecă, precum şi un muzeu în miniatură, unde sunt expuse obiecte bisericeşti, pentru ca elevii să se familiarizeze cu ele.
Există şi un psiholog care stă la dispoziţia copiilor, în cazul în care este nevoie de consiliere. Ei sunt proveniţi din familii cu probleme financiare ori de altă natură, situaţii în care minorii sunt crescuţi de un singur părinte sau de bunici.
Dumnezeu lucrează
După cum ne-a precizat părintele Robert Nicolae, parohul bisericii „Sf. Împ. Constantin şi Elena”, cei 15 beneficiari au fost atent selecționaţi dintr-o multitudine de cazuri. În măsura posibilităţilor, cu timpul, centrul se va extinde. Acum, deşi va urma vacanţa, elevii nu vor fi lăsaţi de izbelişte.
Dimpotrivă, vrednicul paroh are surprize pentru ei. Vor primi masa caldă zilnic, pe toată perioada verii şi vor pleca la… plimbare! „Îi vom duce în excursii, în tabere de creaţie şi la mănăstiri unde sunt ateliere de pictură a icoanelor, îi vom angrena în diverse acţiuni cultural-educative”, ne-a mărturisit părintele Robert Nicolae.
Fiind şi foarte credincioşi, elevii – în măsura timpului disponibil – participă la slujbele rânduite şi dau slavă lui Dumnezeu cel care, iată, lucrează prin oameni.