Sărbătorile Pascale reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere culinar, în special pentru persoanele gurmande. Însă și persoanele care în mod normal mănâncă puțin și dietetic pot avea probleme în această perioadă. Directorul medical al Spitalului Mioveni – Alexandru Iacobescu, specialist în Chirurgie Generală consideră că cea mai importantă regulă când vine vorba de masa de Paşte este „cumpătarea”.
„Să mâncăm puțin și variat, iar pentru a ne sătura și socializa la masa tradițională de Paște am putea apela din plin la salate verzi, diverse crudități – tulpină de țelină, castraveți, roșii, etc. Este bine, de asemenea, să consumăm un ceai de plante la 30 minute după masă și să ieșim la o plimbare în loc să stăm să ronțăim dulciuri, alune și covrigei”, mai spune dr. Iacobescu, recomandând, totodată, ca persoanele care au ținut post sa revină treptat la alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, iar produsele din carne de miel să fie consumate cu prudență, începând cu ciorbă și drob în cantități mici.
Trebuie evitat excesul de dulciuri, sare, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv! Așadar, este bine să avem în vedere câteva aspecte esențiale în păstrarea unui echilibru alimentar pe durata acestor zile pline de simbolistică creștină, dar și să ne străduim să pe revenim, fără probleme, la stilul alimentar obișnuit”, este de părere dr. Iacobescu.