Fără nicio îndoială, Covid-19 este un virus special, pluripotent, un ucigaș biologic nemaiîntâlnit, rezultat al unor ample experimente în laboratoarele de genetică de la Wuhan. China a devenit o superputere mondială, care deocamdată clocește încă și nu știm când și cum își va exersa capacitățile.
După infecția cu SARS-CoV-2, acesta face o primă haltă în căile respiratorii și se exprimă la computertomografia nativă prin aspectul de „sticlă mată”. Apoi, în formele medii și grave, dezvoltă „furtuna citokinică” cu inflamație endotelială sistemică. Sunt prinse învelișurile interne ale arterelor și venelor și se dezvoltă inflamația organelor. Două sedii de organe solide sunt agresate predominant: inima și creierul.
Miocardita și pericardita specifice Covidului se exprimă clinic prin: tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă de diverse grade, epanșament lichidian în sacul pericardic. Afectarea cardiacă apare la un număr mare de pacienți și este asociată cu un prognostic rezervat. Procesul poate apărea atât în perioada acută, cu evoluție mai severă, cât și după trecerea acesteia. S-a dovedit că la 60-90 de zile după vindecarea clinică, indiferent de severitatea ei, 78% dintre pacienți au afectări ale mușchiului inimii sugestive pentru edem, inflamație pericardică sau fibroză, identificabile la rezonanța magnetică a inimii.
Aritmiile pot fi cea dintâi manifestare a bolii. Persistența și agravarea lor pot fi semnul unei afectări cardiace progresive. Cele mai frecvente sunt: extrasistolele (atriale sau ventriculare), apoi vin tahicardiile supraventriculare, fibrilația atrială, flutterul atrial, cele mai grave fiind tahicardiile ventriculare. Pot apărea și tulburări de conducere a stimulului atrio-ventricular, blocuri atrio-ventriculare de diferite grade, până la oprirea cardiacă. În mod particular, în contextul acestei boli sistemice, cu afectarea în special a celor cu multiple comorbidități (care urmează un tratament cronic), se discută problema interacțiunii medicamentoase.
Bradicardia sinusală (ritmul regulat rar, cu frecvența sub 50-40 de bătăi pe minut) poate fi efectul medicamentelor folosite mult în mod empiric în tratamentul bolii Covid-19: hidroxiclorochina, unele antivirale (remdesivir, favipiravir), azitromicina sau a unor manevre care cresc tonusul vagal (intubare). Blocurile atrio-ventriculare de toate cele trei grade pot apărea în cadrul miocarditei Covid și pot fi tranzitorii sau permanente. Tahicardiile atriale, fibrilația și flutterul atrial sunt frecvent reversibile în miocardita Covid sau efecte ale unor medicamente. De fiecare dată când pacientul infectat cu Covid-19 tratat la domiciliu acuză palpitații frecvente, în accese de durate variabile, el trebuie să cheme Salvarea pentru efectuarea unei electrocardiograme, decidentă pentru tratament medicamentos de specialitate. Aritmiile ventriculare care sunt de regulă severe au la origine substrat cardiac mai amplu și necesită tratament spitalicesc obligatoriu chiar de la depistarea lor, în serviciul de Urgență.
Rostul acestei prezentări, indiferent de gradul de înțelegere al materialului, are menirea ca, la cele mai mici semne de afectare cardiacă: palpitații, ritm neregulat simțit la palparea pulsului, amețeli, transpirații, accese de sufocare, oboseală la cele mai mici eforturi, trebuie să-l capaciteze pe pacientul aflat la domiciliu, cu sau fără diagnostic de boală Covid-19.
În mod particular, în această perioadă în care atenția oficialităților și a serviciilor medicale este deturnată în direcția asistenței valului în creștere de refugiați ucrainieni, trebuie să nu uităm pandemia Covid-19, care nu s-a stins încă, așa cum ne place să credem.
P.S. O suferință nu poate fi citită în limitele acestei vieți, ea trebuie să aibă deschidere spre veșnicie.