Problemele stomatologice pot apărea la orice vârstă. Igiena corectă, consumul de alimente dulci, factorii ereditari, infecţiile virale sau cele bacteriene pot duce la inflamarea gingiilor, apariția cariilor sau chiar pierderea dinţilor. Statisticile arată că cele mai frecvente probleme stomatologice sunt cariile, problemele ortodontice şi parodontoza.
Cariile – recomandare tratamente, profilaxie
Cariile sunt cele mai frecvente probleme ale danturii. Pot afecta copii mici, dar şi copiii a căror dantură a fost schimbată şi adulţii. Multe dintre carii nu pot fi depistate cu ochiul liber, ci doar cu echipamente specializate. Netratate acestea ataca smalțul dinţilor, pulpa dentară şi în final afectează nervul, producând durere intensă.
Cauzele care duc la apariția cariilor dentare sunt numeroase, însă o cauză principală poate fi considerată igiena precare. În cavitatea bucală există milioane de bacterii, o parte dintre acestea ajutând în procesul de digestie. Igienizare incorectă a cavităţii bucale duce la înmulţirea peste măsură a acestora, fapt ce determină apariţia inflamaţiilor şi formarea cariilor. Consumul de alimente dulci şi a băuturilor carbogazoase are ca efect o demineralizarea smalțului, urmată de apariția iminentă a cariilor.
Cariile dentare trebuie tratate în cabinetul specialistului. Schemele de intervenție sunt realizate în funcție de stadiul acestora. Se poate interveni prin curăţare temeinică zonei afectae şi aplicarea de soluţii speciale, dacă stadiul este incipient; curăţare şi plombă în cazul unei carii avansate şi montarea de coroana dentara când caria este profundă şi plomba dentară nu este eficientă.
Profilaxia se realizează prin menţinerea igienei orale corespunzătoare, prin realizarea riguroasă a periajului, excluderea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr şi a băuturilor carbogazoase şi vizite la stomatolog.
Probleme ortodontice – recomandare tratamente, profilaxie
Dinţii strâmbi, înghesuiţi şi dinţii spaţiaţi sunt alte probleme stomatologice frecvente în rândul românilor. Problemele ortodontice nu au doar impact psihologic asupra pacientului dar afectează şi starea de sănătate. Mulți oameni care suferă din pricina aliniamentului incorect suferă de probleme digestive, probleme de muşcătură, dureri ale maxilarului, dicție incorectă şi chiar dureri de cap. Dinţii îngrămădiţi favorizează apariţia cariilor, poziția nefirească nepermiţând realizarea unui periaj corect.
Tratarea problemelor ortodontice se realizează prin utilizarea de aparate dentare care prin forța aplicată ajută la poziţionarea corectă a dinţilor. Din fericire, medicina a avansat foarte mult şi pot fi găsite soluții eficiente pentru orice tip de pacient, de la copiii mici a căror dantura este în schimbare până la adolescenți şi adulți.
Parodontoza – recomandare tratamente, profilaxie
Parodontoza este una dintre afecţiunile ce se manifestă în special la segmentul de vârsta 40+, însă nu înseamnă că nu este întâlnită şi în cazul pacienţilor mai tineri. Boala se recunoaște prin inflamarea gingiei, situaţie cauzată de acumularea de tartru. Din nefericire parodontoza poate duce la pierderea dinţilor sănătoşi, neafectaţi de carii.
Tratarea bolii presupune igienizare cavităţi bucale, îndepărtarea tartrului şi realizarea de tratamente locale specifice, în funcție de stadiul inflamaţiei. Specialiștii atrag atenția că controalele de rutină reprezintă cele mai bune măsuri de prevenire a parodontozei.