4 Martie Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a izbucnit într-o clădire de antrenament situată în afara complexului reactorului principal, relatează CNN, citând Serviciile de Urgenţă ale Ucrainei. Departamentul pentru Energie al SUA şi-a activat echipa de răspuns la incidente nucleare, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este pregătită pentru o reacţie 24/7.
Preşedintele Ucrainei cere „acţiuni fără întârziere” din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. „Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.
2 Martie Armata rusă a emis un avertisment prin care a înştiinţat pe locuitorii capitalei Kiev să-şi părăsească locuinţele Asediul continuă în al doilea cel mai important centru urban al ţării: a plouat cu rachete asupra oraşului Harkov. Un oficial american susţine că o coloană rusă de blindate care se apropia de capitală a fost blocată din cauza lipsei de alimente şi combustibil. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut membrilor NATO să impună o zonă de excluziune aeriană pentru a opri aviaţia militară rusă, însă propunerea a fost refuzată cu fermitate de aceştia.
28 FEBRUARIE / ora 18 Astăzi a avut loc o primă rundă a negocierilor dintre Rusia și Ucraina, în contextul situației tot mai deteriorate dintre cele două și a luptelor violente care se poartă între forțele militare ruse și ucrainene în mai multe orașe din Ucraina. Delegația ucraineană s-a întâlnit cu delegația rusă pentru negocieri la granița dintre Ucraina și Belarus, în urma asigurărilor date de președintele belarus, Alexander Lukașenko. Scopul principal al negocierilor a fost încetarea imediată a focului și retragerea trupelor de pe teritoriul Ucrainei. Anunțul negocierilor a fost făcut duminică, în timp ce forțele ucrainene s-au angajat în lupte violente cu trupele rusești în mai multe orașe din Ucraina. Rusia se confruntă cu o condamnare universală și cu sancțiuni sporite din partea puterilor occidentale, din cauza asaltului neprovocat al Moscovei asupra Ucrainei, aflat acum în a cincea zi.
„Rusia și Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuții în viitorul apropiat”, a declarat consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Podoliak. Delegația ucraineană a declarat că Rusia și Ucraina au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluții. La următoarea rundă a negocierilor, care se preconizează a avea loc în cel mai scurt timp, se promite că aceste subiecte vor primi un plan concret de punere în practică. „În cadrul celei de-a doua runde de negocieri dintre Federația Rusă și Ucraina, subiectele conturate vor primi o practică specifică de dezvoltare”, a spus consilierul șefului biroului lui Zelenski.
28 FEBRUARIE: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar în baza unei proceduri extraordinare, transmite Reuters. Solicitarea a fost făcută în contextul în care țara sa se luptă de cinci zile să pună capăt invaziei trupelor ruse. „Țelul nostru este acela de a fi alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt convins că acest lucru este corect. Sunt convins că merităm asta”, a spus el într-un nou mesaj video publicat pe instagram.
26 FEBRUARIE: România a închis spațiul aerian pentru toate avioanele rusești, începând cu ora 15:00.
„În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul României a decis suspendarea ,,Acordului între Guvernul RS România și Guvernul URSS privind transporturile aeriene civile, semnat la București la 22.12.1976”. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis NOTAM prin care, începând cu ora 15:00, spațiul aerian al României a fost închis pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați in Federația Rusă. Excepție de la această măsură fac zborurile umanitare și cele de urgență”, transmite Autoritatea Aeronautică Civilă Română.
În această seară – 25 februarie și oficial a doua zi de război, armata rusă ar ataca cu rachete rețeaua electrică și termică a capitalei Ucrainei, Kiev. În urma unei asemenea lovituri, milioane de oameni ar putea rămâne fără curent și căldură.
Totodată, se relatează un atac cu rachete pe aerodromul militar Starokonstantinov din regiunea Hmelnytsky. Cu fiecare minut care trece, oamenii sunt tot mai speriați, alegând să se refugieze, tranzitând România și Republica Moldova.
Deși par de neoprit, Rusia prezintă căile de reglementare a situației în Ucraina: Scopul operațiunii ruse este de a asigura demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, de a aduce în fața justiției regimul marionetă de la Kiev pentru crimele comise, Zelensky urmând să se confrunte la un moment dat cu un tribunal; Rusia speră că poporul ucrainean va fi eliberat de opresiunea guvernului naționalist și va putea să-și determine liber viitorul; Teritoriul RPD și LPR va fi extins la dimensiunea regiunilor Donețk și Lugansk; La un moment dat în Ucraina, noi autorități sunt posibile – atât DPR, cât și LPR vor găsi temeiuri comune pentru negocieri cu ei; Rusia nu intenționează să rămână în Ucraina, își va retrage trupele după operațiune, nu are nevoie de teritoriul Ucrainei, nimeni nu îl va ocupa.
Asemenea declarații au fost făcute astăzi de șeful departamentului, Lavrov, de reprezentantul oficial al Ministerului de Externe, Zakharova, și de reprezentantul permanent al Rusiei în UE, Chijov.