10.624 de refugiați au intrat în ultimele 24 de ore în România dintre care 3660 de persoane au tranzitat țara și 6 966 de ucrainieni au rămas în țara noastră, a anunțat ministrul de interne Lucian Bode. „Din Ucraina au intrat în ţară 10.624 pe sensul de intrare, dintre care peste 4.000 înainte de izbucnirea conflictului. O parte dintre cei intraţi în ultimele 24 de au tranzitat doar astfel pe teritoriul României au rămas 6.696 persoane. Din 10.624 – 11 au solicitat azil în România şi se află în centrele noastre de azil, cele 6 centre, avem aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare de 50%”, a mai anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.
De asemenea, ucrainienii care nu cer azil pot staționa pe teritoriul României 90 de zile. Ministrul de interne a precizat că cei 3 660 de ucrainieni care au tranzitat țara noastră au iesit pe la frontiera cu Bulgaria. Potrivit lui Bode, la frontieră fiecare cetățean este întrebat legat de destinația finală. În acest moment din evidența noastră rezultă că majoritatea sunt cazați în locații de cazare din zona de nord a României, în județele de graniță Suceava, Botoșani, Maramureș, Galați. Decizia le aparține dacă vor accesa statutul de refugiat în România sau vor continua călătoria în alte țări.
Ministrul de Interne a declarat, la finalul şedinţei task-force că România se pregătește pentru un aflux mai mare de refugiați dacă conflictul se prelungește pe mai multe săptămâni. „Am spus că ne pregătim pentru un aflux necontrolat de refugiați. Asta înseamnă că există și acest risc dacă acest conflict absurd va continua pe un timp îndelungat, săptămâni (…) Acele cozi de la frontieră, și precizez ca sunt pe teritoriul Ucrainei, nu as putea sa va spun un număr
Structurile departamentului pentru situații de urgență au în dotare aceste tabere mobile. La nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde e posibil să instalăm aceste tabere mobile. Organizarea acestor tabere este temporară, maxim 72 de ore, ea fiind completată cu acțiuni aflate în derulare de identificare a unor spații care să permită cazarea pe termen mai lung- hoteluri, camine, sali de sport”.
Bode a mai spus că planul de acțiune privind gestionarea refugiaților a fost clasificat. „Noi avem un plan de acțiune privind managementul unui aflux masiv de refugiați, persoane strămutate pe teritoriul României. Intenționat, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu toate structurile Ministerului Afacerilor Interne și cu structurile partenere, am clasificat acest document, tocmai pentru că vrem să acționăm gradual, în funcție de situația din teren (…) Ne uităm cu prudență le ceea ce se întâmplă”, a afirmat Lucian Bode.
Până în prezent, autoritățile române nu au instalat nicio tabără mobilă. Surse HotNews.ro au explicat că „dacă se instalează tabere mobile, afluxul de refugiați va crește iar acestea se vor umple și ne vom confrunta cu lipsa logisticii de a gestiona situația. Adevărul este că România nu are capacitatea să primească 500.000 de refugiați așa cum s-a anunțat. S-au dat directive către primari să nu se grăbească să instaleze taberele și să direcționeze refugiații către alte zone, mai îndepărtate de graniță astfel încât să nu se încurajeze staționarea”, au explicat sursele citate.