Dacă ai vizitat măcar odată munții superbi din județul Argeș, atunci cel mai probabil te-ai gândit cum ar fi să ai acolo o căsuță a ta unde să mergi în vacanțe. Majoritatea persoanelor își doresc o a doua casă a lor unde să meargă atunci când au nevoie de liniște, aer curat, odihnă sau momente petrecute doar cu familia. Dacă și tu te gândești să-ți construiești o cabană în munți, trebuie să fii conștient că vei avea nevoie de un buget considerabil pentru realizarea acestui vis. Află din articolul următor care sunt aspectele extrem de importante, pe lângă buget, când vine vorba de construirea unei cabane.
Cei 3 pași mari pentru construirea unei cabane
1. Alege terenul unde vei construi cabana
Alegerea terenului este un pas extrem de important, atunci când te hotărăști să-ți construiești o căsuță, fie că este la munte sau la oraș. Trebuie să ții cont de aspectele de logistică atunci când îți marchezi teritoriul pentru o cabană, așa că pune-ți următoarele întrebări: teritoriul se află într-un loc accesibil pentru tine? Îți oferă acel loc o bucurie pentru lucrurile pe care le iubești, cum ar fi drumeții sau pescuit? Va avea cabana ta o priveliște superbă pentru care merită să te trezești dis de dimineață?
Dacă răspunsul la cele trei întrebări este „Da”, atunci ești pe drumul cel bun. După ce te-ai hotărât că terenul poate să-ți satisfacă preferințele pentru o cabană de vis, este timpul să analizezi teritoriul mult mai în detaliu. Este necesar să afli dacă terenul are instalată o canalizare și apă și obligatoriu să analizezi siguranța teritoriului. Documentează-te exact despre dimensiunea terenului, cât de departe este de magazine, tarabe, într-un cuvânt, cât de departe este de interacțiunea umană și de cea animală: există posibilitatea să te întâlnești cu animale sălbatice?
În orice caz, vei avea nevoie de un sistem de securitate care prin care poți să-ți ții ochii constant pe cabana ta, mai ales dacă nu ești în vacanță și poate vor hoții să spargă cabana. Alege kit-uri complete de supraveghere pentru siguranța cabanei tale. Sistemele de siguranță de la A2t.ro sunt foarte ușor de instalat și unele pot fi extinse cu încă patru camere.
2. Găsește cel mai bun arhitect
O cabană nu se poate construi de la zero fără ajutorul unui specialist în arhitectură și construcții. Teritoriul montan este ușor diferit de cel din oraș, de aceea vei avea nevoie să lucrezi cot la cot cu un arhitect care îți va proiecta cabana așa cum dorești tu, dar și conform posibilităților logistice. Este extrem de important acest aspect, pentru că dat fiind faptul că îți construiești o casă la munte, trebuie să fii conștient că va fi expusă la dezastre naturale: din cauza unei furtuni sau a unei furtuni de zăpadă, cabana poate să se inunde, sau mai rău, să alunece. De aceea casa trebuie foarte bine ancorată de sol și construită cu atenție maximă.
3. Fii atent la procesul de construire
Nu este de ajuns să angajezi o firmă de construcții, să-i lași să termine casa și să vezi rezultatul doar la final. Trebuie să fii aproape în permanență la viitoarea cabană, pentru că dacă se întâmplă ceva ce nu-ți convine, să ai posibilitatea să rezolvi. În plus, în tot procesul de construire și după, se vor face inspecții ca să fii sigur că respecți codurile legale și de securitate, de aceea nu-ți fie teamă să pui întrebări și să tragi oameni la răspundere.
Un proces lung, costisitor, dar care merită, este sigur construirea unei cabane proprii la munte unde poți să evadezi din cotidian oricând dorești tu. Chiar dacă nu intenționezi s-o vizitezi foarte des, întreținerea este importantă, așa că este recomandat să faci vizite scurte și dese.
Sursa foto: Pexels.com