„Veţi auzi de războie şi veşti de războie… ” Citim în Noul Testament. Războaie au fost şi vor mai fi până la sfârşitul istoriei. Atenţia românilor este îndreptată de câteva zile spre cu totul alt subiect decât cel al pandemiei: războiul! Începe sau nu? Între Rusia şi Ucraina cu posibilităţi sumbre de extindere… nimeni nu ştie la ce nivel. În tot acest timp, preoţii îndeamnă la rugăciune. Credincioşii imploră divinitatea pentru pace. Şi îşi amintesc o predică rostită de ÎPS Calinic Argeşeanul care a prevăzut tot ce trăim astăzi!!!
Pentru „pacea a toată lumea”
Televiziunile ne aduc mai „aproape” prin intermdiul imaginilor, realitatea crudă din ţara vecină, Ucraina. La graniţele ei, teribila armată a Rusiei e gata de asalt. Deocamdată se negociază, mai marii lumii căutând soluţii paşnice. Care va fi deznodământul nu se ştie. La masa tratativelor este pomenit numele României! Preşedintelui rus îi stă ca un ghimpe în coastă scutul anti-rachetă de pe teritoriul României, de la Deveselu, precum şi celelalte baze americane aflate în ţara noastră. Cum se va finaliza totul, nimeni nu poate spune. Certă este starea de angoasă a multor români. Mai ales cei vârstnici care au mai trăit experienţa nefastă a războiului, pe vremea când erau copii, se tem cel mai mult. Ei nu analizează geopolitica, ci simt pericolul. Şi ştiu ce înseamnă un conflict de aşa amploare. Deşi confruntarea armată ar fi la mii de kilometri, totuşi românii pot fi afectaţi de criza umanitară a refugiaţilor, criză energetică ori criză economică. Să nu fie! Asta sperăm cu toţii. În biserici, schituri şi mănăstiri se înalţă rugăciuni pentru „pacea a toată lumea” în cadrul liturghiilor. Atât slujitorii altarelor, cât şi mirenii îşi unesc glasurile şi cer divinităţii să ne apere de război, cel cu arme, dar şi de „cel dintre noi” de orice fel ar fi el. Cum ruşii sunt ortodocşi, iar majoritatea vecinilor din Ucraina tot dreptmăritori creştini, există speranţa că până la urmă nu se va trage nici măcar un foc de armă, Dumnezeu luminând minţile celor cu putere de decizie.
Noi, între unii şi alţii
Oamenilor aleşi ai lui Dumnezeu li se dezvăluie uneori şi câte ceva din viitor, din cele ce urmează a se întâmpla. Raţional e greu de explicat, însă cei înduhovniciţi într-un grad înalt au acest dar de la Făcătorul Cerului şi al Pământului. În acest context, faptul că un ierarh îşi dezvăluie viziunea în legătură cu ceea ce ar urma să se petreacă, pentru credincioşii care recunosc în aceasta voia lui Dumnezeu, predica rostită de ÎPS Calinic nu este o surpriză. Era februarie 2019. Ziua prăznuirii Sf. Haralambie la biserica Mavrodolu din Piteşti. Hram. Şi ca la orice hram, sute de oameni, mai ales că nu venise nenorocirea pandemică. În faţa mulţimii impresionante, arhiepiscopul Calinic vorbeşte în cuvântul de învăţătură despre… război! Pe un ton grav, ierarhul a spus: „Cea mai importantă e pacea pe care trebuie să o cerem de la Dumnezeu. Pacea pentru poporul român care se află în mare pericol! În istorie, românii au fost mereu între unii şi alţii, între marile puteri care se confruntau, iar pe teritoriul nostru a fost măcel. Suntem din nou într-un mare pericol şi de la noi, de pe teritoriul nostru ar putea începe al Treilea Război Mondial!”
O armă teribilă
Auditoriul a încremenit. Arhiereul a continuat argumentând: „Avem pe teritoriul nostru arme. Nu-s ale noastre, dar îi deranjează pe alţii. Deveselu! E scut, nu e scut, Dumnezeu ştie, dar de-aici s-ar putea să vină mari necazuri. Iar la Măgurele, aud că avem cel mai mare laser din lume! Interesant. Dar înfioraţi-vă, acesta a ajuns să aibă, atenţie, a zecea parte, 10% din puterea Soarelui!!! Unii se mai şi mândresc, dar refuz să cred că ar fi adevărat ce spun savanţii, pentru că ar fi cumplit, fraţilor! Ce armă teribilă ar fi asta, 10% din puterea Soarelui! Dacă e aşa, nu se ştie cine ne va ataca, să-l ia, să-l folosească, să-l distrugă. Putem fi atacaţi de oriunde, din stânga sau din dreapta…”
Să postim, să nu fie prăpăd!
Totuşi, pentru a nu pleca înspăimântaţi, ÎPS Calinic a ţinut să-i liniştească pe credincioşi şi i-a chemat la acţiune: „Nu mă adresez tuturor românilor, că lor li se adresează alţii, ci argeşenilor şi muscelenilor. Să ne rugăm permanent, să citim psalmi şi să postim pentru a avea pace şi nu prăpăd! Să facem noi, aici, la Argeş un scut din sufletele noastre, să-L implorăm pe Dumnezeu să apere poporul român de război, de năvălirea altor neamuri! Avem nevoie grabnică de acest scut, să fie mai bun decât cel de la Deveselu!” Totodată, părintele Calinic a dezvăluit faptul că în Sf. Scriptură, în Cartea Psalmilor, Regele David pomeneşte de peste zece ori despre „scut”! Desigur, acolo „scutul” este însuşi Domnul precum în psalmul 18: „Ocroteşte-mă la umbra aripilor Tale, Doamne, Tu esti cetăţuia mea, izbăvitorul meu, Tu ești stânca mea în care mă ascund, scutul meu, tăria care mă scapă şi întăritura mea!” S-au scurs trei ani de atunci. Dar iată că toţi cei care au auzit predica arhierească îşi amintesc ca şi cum ar fi fost ieri. Şi în condiţiile în care întreaga lume stă cu sufletul la gură aşteptând deznodământul de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, multora li se vădeşte că doar Duhul Sfânt putea grăi prin gura părintelui Calinic Argeşeanul, îndemnându-ne cum să ne apăram de înfricoşătorul război!