În data de 17 ianuarie 2022 a avut loc o grevă generală lansată de către Consiliul Județean al Elevilor Argeș, care consta în absentarea de la orele de curs a întregului colectiv de elevi din județ.
Principalul motiv din spatele acestei manifestări este lipsa de transparență decizională de la nivelul Ministerului Educației Naționale, elevii fiind nevoiți să accepte decizii luate peste noapte, fără pic de consultanță și fără argumente solide la bază. Printre hotărârile adoptate fără a lua părerea elevilor în calcul se numără și retragerea olimpiadelor școlare, implementarea vacanței forțate, modificarea criteriilor pentru schimbarea scenariului de funcționare din școli, schimbarea pragului minim pentru acordarea burselor de merit fiind doar picătura care a umplut paharul.
“În această situație, dacă alegeam să nu spunem nimic, ministrul educației și-ar fi dat seamă că are o flexibilitate foarte mare când vine vorba despre deciziile care influențează toți elevii din țară. Dacă am fi dat dovadă de supunere în acest context, cel mai probabil șirul dictatorial al măsurilor luate fără a ține cont de părerea noastră ar fi continuat. Acum însă, prin acest semnal de alarmă, am reușit să ajungem unde ne-am dorit. De curând, Guvernul României și-a arătat disponibilitatea spre implementarea soluției pe care noi am propus-o, începând de anul viitor: 2 cuantumuri diferite, minim 100 RON (pentru mediile cuprinse între 8.50 și 9.49) și minim 200 RON (pentru mediile cuprinse între 9.50 și 10.00). Am dovedit câtă influență are comunitatea pe care o reprezentăm. Chiar dacă instituțiile implicate s-au poziționat public astfel încât demersul nostru să fie interpretat ca fiind ilegal, elevii, părinții și profesorii au înțeles ideea din spatele grevei noastre și ni s-au alăturat. Astfel, peste 40% dintre elevii argeșeni au lipsit de la orele de curs, în data de 17 ianuarie 2022.
Autoritățile locale ne-au chemat la discuții în legătură cu acest subiect, având un singur scop: oprirea demersului nostru. Am rezistat, am luptat, am câștigat. Elevii au foarte multă putere și foarte multă influență, iar acest lucru este un indice care a pus un semn de întrebare în fața tuturor decidenților. Cum la nivel național, acest demers nu a fost despre elevi, ci despre economii la bugetul de stat, nici la nivel județean nu va fi despre autorități. Am opus suficientă rezistență încât acest lucru să fie dovedit prin faptele noastre, iar oamenii care colaborează cu noi și care ne urmăresc, sunt conștienți de faptul că de fiecare dată când promitem ceva, ne ținem de cuvânt. Mai bine facem rectificări reale la educația națională, decât rectificări politice la bugetul de stat.”, declară Robert Seghedi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.
Vă reamintim faptul că săptămâna a început cu o grevă generală în rândul elevilor din România. Modificarea pragului minim de acordare a burselor de merit a dus la această situație de criză. Consiliul Județean al Elevilor Argeș s-a alăturat acțiunilor de prostest. În Argeș, 40% dintre liceeni au absentat de la cursuri și au purtat la ore, în semn de revoltă, obiecte vestimentare de culoare roșie. Prin intermediul celor două acțiuni s-a dorește aplicarea unei presiuni publice considerabile, pentru a putea remedia în timp util hotărârea luată de Ministerul Educației Naționale.