După revolta elevilor care, în primele două zile ale săptămânii au protestat în masă din cauza „tăierii” burselor şcolare, haosul în școli continuă, mâine, cu greva de avertisment a sidicaliștilor din Învățământ. Opoziția este asumată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și FederațiaSindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE). Astfel, membrii celor două organizații își încetează lucrul mâine, între orele 11-13, activitatea fiind întreruptă de sindicaliști la locurile lor de muncă.
În Argeș, sunt afiliate FSLI: Sindicatul Învățămant Preuniversitar Argeșean „Muntenia” (SIPA), Sindicatul Învățămant Preuniversitar Curtea de Argeș și Sindicatul Învățământ Muscel.
În mediul virtual, greva de astăzi este tranșată de internauți în fel și chip. În ceea ce urmează, vă prezentăm o parte dintre comentariile pro și contra, postate pe pagina de Facebook a SIPA „Muntenia”.
„Dacă nici acum nu suntem uniți, ne merităm soarta!”
Laura Secareanu: „Cred că ne-am săturat să fim umiliți de toți cei care s-au perindat prin guvern. Adevărat că pentru majoritatea celor ajunși acolo nu prea a fost nevoie de educație, altele au fost criteriile după care au ajuns acolo! Nu dau doi bani pe educație și cadrele didactice! O fac doar în campanie electorală că… na, dă bine! S-au bazat întotdeauna pe faptul că noi, cadrele didactice, suntem educate și înțelegem că nu sunt bani, că n-au de unde… Și-au bătut joc de noi, cu intenție! Dacă nici acum nu suntem uniți, ne merităm soarta!”
Mirela Hrenciuc: <<Totu-i inutil! Studii egale (economice sau… „pe discipline”), salarizare unitară. Problema auxiliarului e doar procentul mic de angajați! Restul e poveste. Să priceapă și sindicatul odată (moldovean, muntean etc.).>>
Adrian Constantin: „Un vag sindicalism de peste 30 de ani a găsit acum arma curajului? Poate doar permanenta tehnică a struțului. În rest – o poveste de adormit… și sindicate galbene. Hai, valea de-aici!”
„Tabla inteligentă nu înseamnă reformă…”
Liliana Busuioc: <<Ar trebui să cerem și o reală reformă în învățământ, să nu mai „croșetăm” pe marginea „reformei” din ’75; tabla inteligentă nu înseamnă reformă…>>
Aurelia Bulf: „Pentru personalul nedidactic nu faceți nimic, avem salariul foarte mic, plătim la sindicat degeaba. Nici pe guvernanți nu îi interesează; ei să trăiască bine cu salarii mari și pensii speciale.”
Ionela Fanica Leca: „Membri de sindicat sunt și cadre didactice auxiliare, și personal nedidactic! Faceți ceva și pentru acești salariați care cotizează lunar în speranța că vă veți aduce aminte și de ei! Sporul de fidelitate – că avem unii dintre noi 30 de ani în învățământ, spor pe care l-am obținut, dar a dispărut între timp! Spor de calculator – că orbim, lucrând zilnic minimum opt ore. Spor pentrunedidactic – că au salarii mizere și spală WC-urile în fiecare pauză!”
Florin Alexe: „La comentarii excelăm. Să vedem, avem curajul să ieșim la grevă? Sau – ca și pânăacum… Da, facem grevă și faptic se desfășoară orele! Că doar se cere de sus situația: care sunt la grevăși câți își desfășoară orele! Să li se taie ziua de muncă acelora care sunt în grevă! Cum era pe vremea PD-L!”
Stan Constantin: „Bună greva asta de avertisment! Așa se desconspiră oamenii guvernului/politicului de prin școli!”
Ioana Teianu; „În vacanță, de Revelion… până acum de ce nu au fost proteste?!”
Sindicaliștii celor două federații susțin că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din Educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună, cum ar fi: acordarea salariilor de bază prevăzute de lege, alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea Educației; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), plata orelor suplimentare, acordarea unor sporuri, suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice etc.